Tiden fra funn til produksjon er de siste to tiårene i snitt er halvert. – Det ville vært svært uheldig om en skulle strammet inn på letepolitikken under en forutsetning om at det tar for lang tid å utvikle nye volumer, sier sjeføkonom Marius Menth Andersen.
I notatet har Offshore Norge tatt for seg alle 117 felt som enten produserer eller har produsert på norsk sokkel. Videre har de undersøkt tiden fra registrert funnår til produksjonsstart. Denne perioden kalles i bransjen for «ledetid».
Notatet viser:
- Gjennomsnittlig ledetid for samtlige felt som produserer eller har produsert på norsk sokkel er 13 år.
- For felt med registrert funnår etter år 2000, som er eller har vært i produksjon, var gjennomsnittlig ledetid 6-7 år.
- 14 felt med registrert funnår etter år 2000 hadde ledetid på mindre enn 5 år. Seks av disse hadde ledetid under 3 år.
Notatet viser ifølge Offshore Norge at en kan levere energi til Europa i et tidsperspektiv som er langt mindre enn den gjennomsnittlige ledetiden på norsk sokkel.
– For felt med oppgitt funnår de siste to tiårene har gjennomsnittlig ledetid vært 6-7 år, og flere felt bygges ut raskere enn dette. Ved å opprettholde letingen på norsk sokkel øker man sannsynligheten for at det gjøres funn som kan bygges ut raskt og levere energi til Europa innen rimelig tid. Det ville vært svært uheldig om en skulle strammet inn på letepolitikken under en forutsetning om at det tar for lang tid å utvikle nye volumer, sier sjeføkonom Marius Menth Andersen.
Det vil ifølge de fleste estimater være et betydelig behov for olje og gass i Europa fremover. Lav egenproduksjon tilsier ifølge avsender av notatet et potensielt importbehov som nå i hovedsak vil dekkes av LNG fra det globale markedet og norsk rørgass, skriver Offshore Norge i en artikkel på sine nettsider.
– Den norske naturgassen som leveres i rør til Europa har ti ganger levere utslipp enn for eksempel den amerikanske naturgassen som kommer til Europa med båt. En av årsakene til at den norske gassen kan produseres med så lave utslipp er blant annet fordi vi har elektrifisert flere felter på norsk sokkel. Vi skal videre redusere utslippene med 50 prosent innen 2030 og ned mot null i 2050, sier Andersen.