– Vi trenger mer kraft, og vi trenger det raskt, sier olje- og energiminister Terje Aasland
Regjeringa foreslår å klargjøre konsesjonsgrensa for solkraft, og å endre konsesjonsplikt-reglene for vindkraft i områder som allerede er utbygd. Målet med endringene er å forenkle og effektivisere konsesjonsbehandlingen av fornybar energiproduksjon og legge til rette for mer lokal energiproduksjon.
– Vi trenger mer kraft, og vi trenger det raskt. Dette er et av grepene vi vil ta for at det skal bli enklere å bygge ut lokal energiproduksjon, sier Aasland, i en pressemelding.
– Det finnes mange muligheter for å bygge ut kraft på områder der det allerede er etablert annen infrastruktur, for eksempel på industriområder. Dette fører ikke til nye naturinngrep og er ofte steder med høyt forbruk. Nå avklarer vi grensen for solkraftproduksjon og gjør det lettere å bygge ut mer vindkraft nettopp i industriområder og andre lignende områder, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Mener dagens regelverk er uforutsigbart
I dag er det spenningsnivået på det elektriske anlegget som avgjør om bakke-montert solkraft er konsesjonspliktig. Dette fører til at anlegg med samme fysiske dimensjoner og samme miljøpåvirkning ikke nødvendigvis behandles likt.
Ifølge regjeringen er dette uforutsigbart. De vil nå starte arbeidet med å klargjøre grensen for konsesjonsplikt for solkraft.
«En effektgrense på 1 MWp (megawatt peak) kan være naturlig, men det skal også vurderes om grensen kan settes høyere, eller om det er andre tiltak som kan gi raskere utbygging av solkraft», skriver regjeringen
Konsesjonspliktige bakke-monterte solkraftverk har mange fellestrekk med vindkraftanlegg når det gjelder arealbruk. Det skal derfor vurderes om også konsesjonspliktige bakke-monterte solkraftverk bør underlegges samme regelverk som nå er foreslått for vindkraft, med behandling etter plan- og bygningsloven.
– Med dette tiltaket kan vi få lokal energiproduksjon raskere på plass, samtidig som vi vil frigjøre ressurser hos NVE til bruk på større og mer krevende saker. En slik endring vil gi kommunene økt myndighet og bedre muligheter til å se forbruk og produksjon i sammenheng ved regulering av nye nærings- og industriområder, sier Aasland.