Norske og europeiske representanter har hatt en rekke møter i Belgia denne uken, som har gitt opphav til en rekke muligheter for fremtidig samarbeid om fornybar energi og karbonfangst og -lagring (CCS) i Nordsjøområdet.
Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen annonserte en «grønn allianse» mellom Norge og EU om miljøvennlig energi. Grunnlaget for denne alliansen ble lagt i februar 2022, da det ble erklært intensjon om at Norge og EU-land skal styrke samarbeidet om klima, energi og industri. Siden den gang har det blitt gjort mye arbeid fra ulike EU-land og Norge på ulike områder knyttet til disse temaene – og CCS-prosjekter har spilt en fremtredende rolle.
–Den Grønne Alliansen vil være bred og vil samtidig fokusere på sentrale muligheter for både Norge og Europa. Flere områder har blitt spesifikt nevnt, inkludert karbonfangst og -lagring, offshore vindkraft, hydrogen, kritiske råvarer, batterier og grønn skipsfart. Dette er områder hvor Norge kan spille en ledende rolle, sa Støre.
Nordsjøen som Europas grønne kraftverk
Målet med toppmøtet var todelt: å bistå Europa med å bli fullstendig uavhengig av russisk gass, og å redusere bruken av fossilt brensel for å nå EUs mål om å være klimanøytral innen 2050. Som sådan kunne Nordsjøen spille en sentral rolle som «Europas grønne kraftverk». Det deltok representanter fra Norge, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Danmark, Nederland, Irland, Belgia, Luxembourg, Storbritannia og Norge.
Toppmøtet resulterte i Oostende-erklæringen, der de deltakende landene lovet å skalere opp fornybarproduksjonsprosjekter i Nordsjøen. Mens de fleste av disse prosjektene fokuserte på utvikling av vindparker og energiøyer, var CCS og hydrogen også sentrale fokusområder.
–Sammen står vi overfor enorme utfordringer som følger med enorme muligheter til å handle, og bidra til å muliggjøre den nødvendige akselererte implementeringen av CCS. Samarbeid på tvers av landegrensene er nøkkelen. Den eksponentielle veksten av fanget og lagret CO2 som kreves i de kommende årene er avhengig av nært samspill mellom industri og forskning. I Norsk CCS Forskningssenter (NCCS) samarbeider vi med europeiske aktører fra forskning og industri; Derfor fremmer vi denne utviklingen, sa NCCS-senterdirektør Mona Mølnvik.
–Faktisk setter forskning fart på implementeringen av CCS og reduserer risikoen. Ny kunnskap og data om oppførselen til ulike CCS-prosesser kan tas opp og brukes av industrien uten forsinkelser når vi jobber tett sammen. I tillegg lærer forskningen hvilke utfordringer industrien står overfor, og fokuserer på å overvinne disse utfordringene uten forsinkelser når vi samarbeider ,legger hun til.
Norge og Belgia starter formelle forhandlinger om CO2-transport og -lagring
I tillegg møtte Støre og Norges olje- og energiminister Terje Aasland Belgias statsminister Alexander De Croo i Gent, Belgia for å undertegne et Memorandum of Understanding (MoU), med det generelle målet å øke samarbeidet mellom to land på områder knyttet til Nordsjøen som et fornybar energiknutepunkt, f.eks. CCS, hydrogen og havvind.
Et av dens konkrete mål er imidlertid å utvikle en bilateral avtale om transport av CO2 fra regionene Flandern og Vallonia for å bli permanent lagret på norsk kontinentalsokkel.
– Samarbeid på tvers av landegrensene er nødvendig for at CCS skal lykkes som et effektivt klimatiltak. Jeg ser frem til å fortsette [og utvide] det nære samarbeidet med Belgia om CCS. Vårt mål er å formalisere en bilateral avtale om grenseoverskridende transport og permanent lagring av CO2 så snart som mulig, sier Aasland.