Selskapet TECO 2030 har siden 2021 vært notert på Oslo børs. Selskapet omtaler seg seg som en spinoff fra TECO Maritime Group, og er for tiden involvert i mer enn 150 forskjellige brenselcelleprosjekter over hele verden.
TECO Maritime Group ble etablert allerede i 1994 og har i dag 140 landsbaserte ansatte på 14 lokasjoner over hele verden. Selskapet tilbyr tjenester som sjøfartsarkitekter og marineingeniører, 3D-skanning og omvendt utvikling, installasjon og integrasjon av automasjon og elektronikk, skipsreparasjoner og oppgraderinger av nytt og eksisterende utstyr.
–Vi har som mål å bli en ledende leverandør av grønn maritim teknologi, gjennom å utvikle og levere løsninger for et renere globalt miljø, forteller Kommunikasjonsansvarlig Cristian Skajem til Ocean24.
Skajem forteller at selskapet var et av det første i verden til å begynte med å produsere konkurransedyktige brencelceller for maritimindustri.
–Vi ønsker å være en one stop shop for redere og bidra med blant annet service og elektronikk, legger han til.
Gode samarbeidspartnere
TECO har et tett samarbeidet med AVL som er en forløper innen utvikling av hydrogenapplikasjoner. AVL har over 20 års forskning og utviklingserfaring innen brenselcelle og har mer enn 150 patenter innen brenselceller.
–Vi hadde ikke kommet så langt som vi har i dag uten samarbeid med AVL. Deres kompetanse og erfaring har vært ekstremt viktig for at vi skal nå de ambisjonene vi har satt oss, uttaler Skajem til Ocean24.
Nordland som energiområdet
TECO 2030 bygger nå opp en kombinert fabrikk og innovasjon senter for den årlige produksjonen av 1,6GW PEM brenselceller i 2030. Noe som vil kunne føre til opprettelse av opptil 500 arbeidsplasser i Narvik-regionen.
–Vi ønsker å gjøre Norland til en greenhub, sier Skajem.
Flere selskaper har også etablert seg i Norland den siste tiden. Nylig annonserte Aker Horizons ASA flere strategiske initiativer i Narvikregionen for å etablere grønne verdikjeder for kraftkrevende industri i Nord-Norge. Også Freyr Batteries har bygget en giga batterifabrikk i Mo I Rana. I Mosjøen har energigiganten Gen2Energy tidligere kjøpt inn land for produksjon av grønt hydrogen.
TECO 2030 har ulike samarbeidspartnere og en av dem er UiT.
–Vi har et tett samarbeid med UiT når det kommer til utdanning. Vi ønsker å ansette lokalbefolkningen og bidra til lokal verdiskapning, sier Skajem.
Stor etterspørsel
Skajem forteller at de er i daglig dialog med flere havner i Norge, og at det er en stor interesse for maritime brenselceller. Selskapet låste nylig opp 50 millioner kroner bevilget av Innovasjon Norge, tilskuddet ble gitt i 2021 og TECO 2030 oppnådene nylig forutsetningene for å få midlene utløst.
Skajem mener likevel at det er avgjørende med engasjement fra politisk hold for å bidra til at etterspørselen opprettholdes.
–Sterke intensiver fra politisk hold vil øke etterspørselen og med det også øke interessen.