En analyse fra 4C Offshore viser at Storbritannia er det mest attraktive markedet, tett fulgt av Norge, Sør-Korea og USA.
At Norge nå vurderes blant de aller mest attraktive markedene er godt nytt for norsk industri, og spesielt for bedrifter med ambisjoner innen havvind.
– Selvfølgelig vil vi gjerne være nummer én. Vårt fokus nå er å fremskynde prosessen med å vurdere nye områder for flytende havvind, og sørge for at prosessen med å etablere nye flytende vindparker går mye raskere enn den har gjort med Utsira Nord, sier Arvid Nesse, leder for Norwegian Offshore Wind. Han mener vi får drahjelp fra vårt naboland i vest:
– Storbritannia har vist imponerende ambisjoner på et tidlig tidspunkt, og de gir resultater nå. Nærheten og våre bånd til britene gir definitivt store muligheter for norsk industri.
Ifølge 4C Offshore er Storbritannia nå det mest attraktive markedet, etterfulgt av Norge, Sør-Korea, USA, Japan, Frankrike, Italia, Spania og Portugal.
– Vi trapper opp aktivitetene mot disse markedene, og vi er glade for å se at disse landene skiller seg ut i flere analyser. Vi har signert viktige MOU-er og etablert samarbeid med havvindrepresentanter på vegne av våre medlemmer, sier Nesse. Han er for tiden på reise i Asia, sist uke i Sør-Korea og denne uken representerer en delegasjon fra den norske havvindnæringen på Wind Expo Tokyo.
– Vår erfaring fra bunnfast havvind er at de som er tidlig på banen vil være markedsledende. I år skal vi besøke disse landene med leverandørkjedeselskaper og utviklere. I Sør-Korea ser vi for eksempel at det er et industrielt grep mot å utvikle flytende prosjekter, og at norske bedrifter har veldig gode sjanser til å få kontrakter i denne tidlige fasen, sier Nesse.
– Initiativene i middelhavsområdene er spesielt interessante, og nye markeder som Italia og Portugal vokser i år. Vi er glade for å se at myndigheter og utbyggere ser til Norge for kunnskap i denne regionen, sier Nesse.