Horisont Energi og Neptune Energy har i dag signert en intensjonsavtale med E.ON med mål om å utvikle en europeisk CCS-verdikjede.
Selskapene skriver i en børsmelding at avtalen vil føre til at de tre energiselskapene vil ta en sterk posisjon i CCS-markedet, og akselerere overgangen til karbonnøytralitet.
Intensjonsavtalen dekker flere områder, inkludert utvikling og finansiering av en komplett verdikjede for håndtering CO2 . Intensjonen er at Errai skal bli det første samarbeidsprosjektet, med forutsetning om at Horisont Energi og Neptune Energy sin lisenssøknad innvilges.
–Samarbeidet med E.ON og Neptune Energy er allerede sterkt. Gjennom denne avtalen utvider vi samarbeidet til å omfatte tre erfarne energiselskaper. Sammen vil vi styrke vår posisjon med tanke på å etablere en europeisk CCS-verdikjede. Gitt en tildeling av lisens for Errai, vil E.ONs deltakelse i prosjektet styrke det kommersielle grunnlaget ytterligere, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, administrerende direktør i Horisont Energi.
Errai er planlagt som det første kommersielle lagringsprosjektet for CO2 i Norge. E.ON vil bidra til å knytte sammen CO2-prosjekter på norsk sokkel med utviklingen av markedet for fjerning av CO2 i Europa. I påvente av endringer i regelverket, vil samarbeidet i tillegg kunne føre til kommersiell virksomhet for negative utslipp basert på permanent lagring av såkalt biogen CO2.
Flere vil være avhengig av CCS
En rekke næringer kan ikke fullt ut elektrifiseres og vil derfor være avhengige av CCS for å oppfylle krav om netto nullutslipp og oppfyllelse av 1,5-gradersmålet innen 2050. Slike industrier finnes over hele Europa og inkluderer produksjon av stål, sement, ulike kjemikalier, papirmasse og papir. En fullverdig verdikjede for CCS vil bringe løsningen til kundene i form av en «one-stop-shop» for leveranse av CO2 og permanent lagring i sikre undersjøiske reservoarer, skriver selskapene.
–Et partnerskap med energigiganten E.ON støtter ambisjonen vår om å etablere Norges første kommersielle karbonlagringsprosjekt. Dette kan bidra til å nå Neptunes mål for karbonlagring, nemlig lagre mer enn det som slippes ut fra produksjonen og bruken av de solgte produktene innen 2030,» sier Neptune Energys administrerende direktør i Storbritannia og Norge, Odin Estensen.