Over 40 prosent av bedriftene har behov for mer ingeniør- og IKT-kompetanse, viser NHOs kompetansebarometer.
–NHOs kompetansebarometer bekrefter det vi har visst lenge. Mangelen på kompetanse innen særlig teknologi- og ingeniørfag er et stort problem for norsk arbeidsliv. Bedriftene får ikke tak i folkene de trenger til å gjøre jobbene. Politikerne må nå begynne å ta dette problemet på største alvor og satse langsiktig for å øke rekrutteringen til de fagområdene der arbeidslivet skriker etter kompetanse, sier president Lars Olav Grøvik i Tekna.
Ifølge NHOs undersøkelse har 44 prosent av bedriftene et udekket behov innen ingeniør- og tekniske fag, hele 22 prosent oppgir at de har et stort udekket behov. Like mange bedrifter oppgir at de har et udekket behov innen IKT-kompetanse.
NHOs kompetansebarometer bekrefter Teknas egen kompetanseundersøkelse blant kommunene fra høsten 2022. Den viste at 55 prosent av kommunene hadde opplevd å ikke få besatt stillinger som krever høyere utdanning innen teknologi- eller realfag.
Grønn omstilling skriker etter kompetanse
Over 50 prosent av bedriftene i NHOs undersøkelse svarer at de har behov for informasjons- og datateknologi, i tillegg til ordinær ingeniør kompetanse, som følge av den grønne omstillingen de skal gjennom de neste sju til ti årene.
–Dette viser at etterspørselen etter teknologi og realfag kommer til å øke de neste årene dersom vi skal klare å gjøre de nødvendige endringer vi som samfunn må gjennom som del av det grønne skiftet, sier Lars Olav Grøvik.
Tekna advarer mot at avgjørelsen om å innføre skolepenger for utenlandsstudenter fra høsten vil svekke rekruttering av studenter til studieprogram som er viktige for norsk arbeidsliv.
–Vi trenger en regjering som satser på teknologi og realfag. I stedet går regjeringen feil vei og svekker disse studietilbudene ved å innføre studieavgift for utenlandsstudenter. Mange studieretninger innenfor disse fagområdene trues av nedleggelse når de utenlandske studentene forsvinner, sier Grøvik.
Vi trenger flere studenter i teknologi og realfag, men for å få til det er det helt nødvendig med også flere vitenskapelig ansatte ved de høyere utdanningsinstitusjonene. I statsbudsjettet for neste år etterlyser Tekna en opptrappingsplan og en rekrutteringsstrategi for å sikre tilstrekkelig vitenskapelig ansatte. Tekna etterspør også bedre rammevilkår for ingeniør- og teknologiutdanningene hvor langsiktig finansiering er på plass.