Statssekretær i Olje- og energidepartementet Andreas Bjelland Eriksen mener norsk havvindindustri har stort potensiale.
2023 er året regjeringen for første gang skal lyse ut og tildele to større arealer i Norge. Vi vil derfor gå fra å ikke ha et hjemmemarked til å etablere et hjemmemarked for havvind i Norge.
Andreas Bjelland Eriksen forteller til Ocean24 at dette er viktig for å gi norsk leverandørindustri muligheter nært hjemme og i en region næringen kjenner godt.
– Det er også viktig som en videre byggestein med tanke på å kunne utvikle flytende havvind teknologi som skal konkurrere i hard internasjonal konkurranse i framtiden, sier Eriksen.
Spennende tider i vente
– Dette er året hvor ambisjonene mange har knyttet til havvind i Norge skal bli realisert, både med tanke på at vi skal produsere mer fornybarkraft og at vi skal bygge et nytt industrieventyr. Vi skal gå fra å ha ambisjoner til noe helt konkret, sier Eriksen til Ocean24.
Regjeringen har som mål å øke norsk eksport utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030, og samtidig kutte de samlede klimagassutslippene med minst 55 prosent. For å nå eksportmålet har regjeringen lansert eksportreformen «Hele Norge eksporterer», en storsatsing hvor myndighetene, næringslivet og virkemiddelapparatet forene krefter for å gjøre offensive fremstøt i utlandet. Satsningen på havvind ble foreslått av Nasjonalt eksportråd, og blir den første satsingen i eksportreformen.
– Målene for havvindsatsningen er ambisiøse og kommer fra næringslivet selv. Innen 2030 skal vi ta ti prosent av det globale havvindmarkedet, som innebærer en omsetning på om lag 85 milliarder krone. Lykkes vi dette tiåret, lykkes vi de neste femti. Havvindmarkedet er i rask vekst, og dersom vi posisjonerer oss godt på det globale markedet kan næringen sikre oss arbeidsplasser og eksportinntekter mange år frem i tid, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Har satt av millioner til industrien
I forkant av bransjetreffet var flere spente på om oppdateringer om opprustningen av NVE. Noe det er satt av totalt 165 millioner kroner i statsbudsjettet til. Eriksen forteller til Ocean24 at noen av disse pengene går til saksbehandlere som skal jobbe med blant annet havvind og nett.
– En del av pengene vil også gå til digitalisering av ulike typer konsesjonsprosesser som vil føre til at prosessene gjennomføres så effektivt som mulig, legger Eriksen til.
Siden 2016 har det vært en eksplosjon av antall som vil knytte seg til det norske kraftssystemet.
– Dette gjør det at kapasiteten har vært sprengt lenge og det er derfor viktig for oss å bygge opp kapasiteten for å sikre at vi kan gjøre alle ting vi ønsker innenfor elektrifisering raskt nok, men som en del av dette må vi da også ha folk til å gjennomføre havvindssatsingen. Skal vi klare målet om 30GW trenger vi folk for å sørge for at dette blir gjennomført på en god og effektiv måte, sier Eriksen til Ocean24.
Stor tro på framtiden
I 2021 omsatte den norske havvindleverandør industrien for 30 milliarder kroner, og dette nesten uten å ha et hjemmemarked. Det er derfor i dag Norges største leverandørindustri på fornybar energi.
– Vi snakker ikke om å bygge opp noe nytt men heller å videre utvikle og eskalerer en allerede stor industri i Norge, og å gjøre den enda større, sier Eriksen.
Eriksen mener det er høy sannsynlighet for at vi skal lykkes innen innen havvindindustrien.
– Det er allerede så mange flinke og kompetente bedrifter i industrien som jeg har tro på at kan gjøre en kjempejobb, sier Eriksen.