Norske Nicoustic samarbeider med SINTEF, Fraunhofer IKTS og Equinor om å utvikle et nytt måleinstrument for oljeseparatorer.
Forskningsrådet delte nylig ut 57 millioner kroner til petroleumsprosjekter som skal bidra til verdiskapning og mer miljøvennlig produksjon av norsk olje og gass. Det norske selskapet Nicoustic mottok 8 559 000 kroner, til utvikling av ny teknologi de mener er svært ettertraktet i bransjen.
Selskapet samarbeider med Equinor, SINTEF, det tyske forskningsinstituttet Fraunhofer IKTS og investeringsselskapet CoFounder. De jobber med å utvikle et nytt måleinstrument for oljeseparatorer. Teknologien skal bidra til økt profitt, miljøgevinst og god HMS på oljeplattformer.
– Revolusjonerende teknologi
Dmitri Gorski har stillingen VP Sales and Marketing i Nicoustic, han har doktorgrad i prosessteknologi og 15 års arbeidserfaring blant annet i Equinor. Han forteller Ocean24 at Nicoustic jobber med å utvikle en ny og revolusjonerende teknologi for nivåmålinger i oljeseparatorer. Separatorer brukes til å separere olje, vann og gass under oljeutvinning.
– Det er viktig å ha kjennskap til innholdet i en separator. Du må ha et måleinstrument for å ha oversikt over innholdsnivåer av olje, vann og gass og sand. Sanden kan samle seg i bunn på en separator. Det er viktig å vite hvor mye sand som har samlet seg, for at den ikke skal påvirke produksjonen. Et av problemene med dagens måleinstrumenter er at de må føres inn i separatoren. Der inne er det et farlig og svært krevende miljø. Det er vanskelig å komme til og måleinstrumenter blir fort ødelagt i prosessen. Om en separator stanser blir det produksjonsstans. Det kan bli svært kostbart, forteller Gorski i et intervju med Ocean24.
– Det som er revolusjonerende med vår teknologi er at måleinstrumentet sitter utenpå separatoren. Det vil løse mange utfordringer for bransjen.
Bruker lydbølgeteknologi
Den nye teknologien er basert på ultralydbølger. Bølgene blir ikke sendt inn i separatoren, men forplanter seg i separatorveggen. Ifølge Gorski vil deres løsning kunne bidra til hurtige og mer nøyaktige målinger, uten bruk av radioaktive stoffer. Dette vil kunne bidra til både tryggere arbeidsforhold og mer bærekraftig utvinning.
– Om du kan utføre en mer nøyaktig nivåmåling får du en mer presis og effektiv separasjonsprosess. Enhver prosentøkning i effektivitet vil bidra til mer kostnadseffektiv og miljøvennlig produksjon. Det er også tryggere å utføre målingene fra utsiden av tanken og sensorene vil kunne brukes over lengere tid.
Samarbeider med SINTEF, Fraunhofer IKTS og Equinor
Nicoustic samarbeider med SINTEF og Fraunhofer IKTS om utviklingen av måleutstyret. Nicoustic har som mål er gjøre første test av utstyret offshore i løpet av 2023.
– Det var Equinor som først forespurte denne teknologien. Fraunhofer IKTS har forsket på dette i 20 år og SINTEF skal bidra i prosessen med å teste ut prototypene gjennom simuleringer av forholdene vi skal jobbe med offshore, forteller Gorski.
– Vi har nå tolv prototyper som er godkjent for bruk på en offshore-plattform. Vi har som mål at de skal testes ut på et av Equinor sine anlegg i løpet av året. Vi har ambisjoner om å ha et kommersielt produkt klart i løpet av 2024.
Kan også brukes til fornybar energi
Gorski mener dette er et ettertraktet produkt som kan bli en viktig bidragsyter til bransjen. Han forteller at Nicoustic har ambisjoner om å levere sin teknologi både i Norge og globalt. Han mener også teknologien kan bli nyttig innenfor fornybar energi og andre industrier.
– Teknologien kan brukes i alle typer separasjons- og lagringstanker. Jeg tror derfor vi på sikt kan bidra i flere sektorer. Produksjon av hydrogen og bioraffinering er eksempler på dette, sier Dmitri Gorski.