Grønn Plattform prosjektet «Havbunnsmineraler – Akselererer energiomstillingen» er tildelt 70 millioner i tilskudd fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva.
Hovedmål for prosjektet er å etablere grunnlag for en helhetlig verdikjede for havbunnsmineraler som har betydelig mindre miljøfotavtrykk enn dagens gruvedrift.
–Dette prosjektet bidrar til å øke vår kunnskap om dyphavsressursene og miljøet, og betyr at vi kan realisere flere prosjekter innen utvikling og pilotering av sentrale teknologier, metoder og konsepter som demonstrerer løsninger langs hele verdikjeden, for en ansvarlig og bærekraftig utnytting av havbunnsmineraler, forteller Dr. Anette Broch Mathisen Tvedt som er CEO i Adepth Minerals, et av selskapene som er med på prosjektet.
Prosjektet er ett av elleve som får tildelt til sammen 623 millioner kroner for å stimulere til større og raskere investeringer fra bedrifter innen grønne bærekraftige løsninger og produkter.
– For oss som selskap betyr dette ekstremt mye og er av stor strategisk betydning for oss som leteselskap, og hvordan vi kan bidra til utviklingen av en helt ny industri, sier Tvedt til Ocean24.
Bidrar til utviklingen av ny industri
Utvikling og pilotering av ny teknologi og metodikk for miljø, kartlegging, utvinning og prosessering av havbunnsmineraler står sentralt for å sikre tilgangen til kritiske mineraler påkrevd i den grønne energiomstillingen, forteller Tvedt til Ocean24.
–For å legge best mulig til rette for utviklingen av en ny industri er det avgjørende å forstå og forutse de viktigste utfordringene vi vil møte og sikre samarbeid på tvers av industrien og partnere som muliggjør utvikling av teknologi knyttet til marine mineraler med minimalt miljøavtrykk både innenfor lete-, produksjon- og prosesseringsfasen. Støtten betyr mye for denne nye industrien, dette er en stor mulighet til å innhente kunnskap og bygge kompetanse innen feltet, sier Tvedt.
Nødvendig med mer leting
Prosjektet er satt sammen av et bredt konsortium på til sammen 15 selskap og institusjoner. Konsortiet består av UiB, NTNU, UiT, NORCE, Future Materials Norwegian Catapult Centre, Akvaplan Niva, NOV, Aanderaa, DeepOcean, Shearwater, AkerBP, Seabed Solutions, Geoprovider, GCE Ocean Technology og Adepth Minerals.
Da den norske regjeringen publiserte konsekvensutredningen for havbunnsmineraler i oktober, belyste de potensialet for en ny industri som skal forsyne verden med kritiske mineraler for energiomstillingen. De understreket at mer leting er nødvendig for å sikre at ressursene kan utvikles på en kostnadseffektiv og miljøvennlig måte.