I dag lanseres EUs solindustriallianse i Brussel. Maja Busch Sevaldsen i Solenergiklyngen sier det er viktig at norske bedrifter og myndigheter blir med på satsningen.
EUs solindustriallianse, som er en del av EUs solstrategi, skal lede an for europeisk solenergiproduksjon og samle selskaper, land, myndigheter og organisasjoner.
Maja Busch Sevaldsen er EU-rådgiver i Solenergiklyngen. Solenergiklyngen er en bransjeforening for norsk solindustri. De har 140 partnere og fungerer som en informasjonssentral og et organ som jobber for vekst i solkraftindustrien.
Sevaldsen forteller til Ocean24 at EUs solindustriallianse skal kartlegge europeisk solenergi-produksjon, finne ut hvor det er behov for mer pengestøtte og jobbe for å hente produksjonen av solcellepanel og komponenter tilbake til Europa. Denne produksjonen er i dag kritisk lav. Logistikkutfordringer og høy prisøkning på solcellemoduler fra Asia viser at det er et stort behov for å hente produksjonen tilbake.
– Europa er veldig avhengig av Kina når det kommer til produksjonen av solceller og komponenter til disse. Silisium og wafere produseres i hovedsak i Kina. Europa ønsker å ta denne produksjonen hjem. Norge produserer nettopp disse komponentene og har dermed et stort konkurransefortrinn.
En wafer er en tynn skive halvledermateriale som vanligvis er laget av grunnstoffet silisium, dette er et viktig materiale i produksjonen av solcellepaneler.
EU satser stort på sol
Sevaldsen forteller at EU satser stort på solenergi, og at det er viktig at Norske bedrifter og myndigheter blir med på denne satsningen.
– Alliansen kommer til å legge føringen for hva som skjer i solkraftindustrien fremover, både politisk og økonomisk, forteller Sevaldsen.
Norske bedrifter kan få pengestøtte gjennom støttefondene InvestEU, EUs innovasjonsfond og Horisont Europa.
– Det er snakk om store summer. Det varierer fra prosjekt til prosjekt, noen av dem er i hundremillionersklassen. Norske selskaper kan søke med bedrifter fra andre land eller alene. Man konkurrerer med de beste. Det handler om innovasjon, og de beste ideene vinner, forteller Sevaldsen.
Norge må med
Sevaldsen mener at norske myndigheter må bli med å satse på solkraft sammen med EU. Hun forteller at norsk solkraft for øyeblikket står ovenfor store utfordringer på grunn av de høye energiprisene.
– Produksjon av silisium og wafer er en kraftkrevende industri. Om ikke myndighetene er med å satse og investerer i næringen risikerer vi at hele industrien går under før den får tid til å ta av, sier Sevaldsen.
Stor industri
Trine Kopstad Berentsen er CEO i Solenergiklyngen. Hun forteller at solkraftnæringen er Norges nest største eksportør av fornybar energi, etter havvind. Næringen omsatte i 2021 for 8,6 milliarder kroner. Det var en økning fra 6,9 milliarder i 2020. Hun forteller at installasjon av solcellepaneler har økt kraftig det siste året, både blant privatpersoner og blant aktører i næringslivet.
– Dette er en spennende bransje og Norge er unik i Europa med vår oppstrømsindustri og kompetanse. Om Norge blir med i EUs solsatsning kan vi bygge videre på dette strategiske fortrinnet, forteller Berentsen, til Ocean24.
Hun forteller videre at Solenergiklyngen jobber for gode rammebetingelser og vekst i solkraftindustrien. Hun mener norske myndigheter også må bli flinkere til å tilrettelegge for bransjen for et velfungerende hjemmemarked med solkraft på tak og bakke i Norge.
– Vi har per dags dato et regelverk som ble skapt for vannkraftindustrien. Det er myntet på store sentraliserte kraftverk. Dette regelverket passer ikke til produksjon av kraft lokalt.
– Det er viktig at myndighetene spiller på lag med bransjen og tilrettelegger for en lovende og viktig del av norsk industri, sier Berentsen.