– Norge har bedre forutsetninger enn de fleste andre land til å bygge opp næring rundt karbonfangst og -lagring, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, CEO i Horisont Energi.
Horisont Energi har på få år tatt store initiativ for å bygge opp industri rundt karbonfangst og -lagring i Norge. Selskapet står bak Polaris, som var Norges første private initiativ innen CCS. I Polaris skal de lagre CO2 fra ammoniakkfabrikken Barents Blue. Barents Blue skal bli Europas første storskala produsent av ren ammoniakk, fra naturgass fra Barentshavet.
På nyåret søker Horisont lisens til reservoar i Nordsjøen til CCS-prosjektet Errai, der de sammen med Neptune Energy skal lagre CO2 fra industriland i EU.
Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, CEO i Horisont Energi, startet selskapet i 2019. Målet var fra starten av å skape et energiselskap som skulle drive klimavennlig, og i industriell skala.
– Det manglet et selskap som vårt i Norge. Vi ønsket å bygge et energiselskap i industriell skala, som leverer på klima. Størrelsen på prosjektene er viktig, videre er det lite nyttig å drive med innovasjon i randsonen. Vi ville ikke bygge et lite pilotprosjekt på et nes, men gjøre noe som betyr noe. Og skal du drive med innovasjon som betyr noe, må du gå til kjernen. Vi ville vise at det går an å gjøre dette i Norge, forteller Haukelidsæter Eidesen til Ocean24.
Kan bli et norsk CCS-eventyr
De fleste er enige om at karbonfangst og -lagring er en viktig komponent i totalen av tiltak som skal føre til nullutslipp. Norske myndigheter står bak flere initiativ som Langskip / Northern Lights, Gassnova og Mongstad. Horisont Energi har fra oppstarten av rullet ut prosjekter på eget initiativ.
– Vi ønsker å bidra til at CCS blir en ny stor vekstnæring offshore. Vi utvikler landterminaler og lager offshore, der vi kan ta i mot store mengder CO2 fra EU og hjelpe til med å avkarbonisere nordisk og europeisk industri. Vi satser også på grønn CO2 eller fornybar CO2, for eksempel gjennom bionæring med fangst av CO2.
Slik ønsker Haukelidsæter Eidesen at Horisont Energi skal bidra til å bygge opp Norge som en ledende nasjon på karbonfangst og -lagring.
– Norge har alle forutsetninger for å lykkes med dette, bedre enn mange andre. På sokkelen har vi opp mot 40 prosent av Europas lagringskapasitet. Vi har et modent regelverk. Vi har mye kompetanse. Og vi er nesten medlem av EU. Norges bånd til EU-landene gjør samarbeid med europeiske CO2-produsenter enklere for oss, enn for eksempel Storbritannia, som etter bruddet har utfordringer med å bli en karbonlagringsaktør for EU.
– Og hvordan kunne Norge lagt bedre til rette for industribygging innen CCS?
– Norge skulle hatt høyere ambisjonsnivå. Og det mangler litt på støttesiden. Men rammevilkårene er under utvikling, så vi er optimistiske. CCS-direktivet i EU er styrende (2009), og den nasjonale implementeringen av det i Norge (2014). Northern Lights var første gang lovgivningen ble anvendt, og Polaris var den første private initiativet, så praktiseringen av lovverket ble til i forbindelse med disse prosjektene.
Attraktiv samarbeidspartner
– I hvilke grad føler dere at energiomstillingen åpner opp muligheter for nye selskaper?
– Alle de eksisterende aktørene har sin historikk, sine anlegg og sitt fokus. Vår fordel er at vi kan ha 100 prosent fokus på de nye tingene, ha større fremdrift og innovasjonstakt. Vi slipper å tenke på at alt må passe inn i eksisterende former. Det gjør oss mer kosteffektive og det gjør at vi kan bevege oss raskere fremover. Det er også lettere for oss å finne samarbeid med andre, siden vi er et selskap som tydelig representerer de grønne skiftet.
På Polaris samarbeider Horisont med Equinor og Vår Energi. Errai er et samarbeidsprosjekt med Neptune Energy. Nylig ble det kjent at de signerte en intensjonsavtale med E.ON om å bygge en europeisk karbonverdikjede i årene som kommer, hvor E.ON vil lagre mer enn en million tonn CO2 per år i offshorelageret i Errai.
– Det er ofte lettere for oss å finne samarbeid med andre, også fordi vi er et selskap som tydelig representerer de grønne skiftet, sier Haukelidsæter Eidesen.
– Hvilken posisjon vil dere ha innen CCS i Norge?
– Vi er den første rene karbonlagringsaktøren, de andre er stort sett olje- og gassselskaper, selv om det kommer til andre nye aktører også. Vi ønsker å være en av de fremste på CCS i Europa, og å være mest konkurransedyktig overfor kunder. Vi er opptatt av å levere prosjekter som møter fremtidens krav. Vi har også arbeidet frem en forretningsmodell for negative utslipp. Vi har vist at det lar seg gjøre. Vi har også designet en ammoniakkprosess og -fabrikk som gir det laveste avtrykket på ammoniakk i verden. Og vi har vist at man kan designe anlegg for et lavkarbonsamfunn, sier Horisont-sjefen.