Fornybar-satsinger bør begrense karbondioksidutslipp fra forbrenning av fossilt brensel til én prosent vekst i år, ifølge International Energy Agency.
Ny IEA-analyse av de siste dataene fra hele verden viser at disse CO2-utslippene er på vei til å øke med nærmere 300 millioner tonn i 2022 til 33,8 milliarder tonn.
Dette er en langt mindre økning enn deres hopp på nesten 2 milliarder tonn i 2021, som var et resultat av den raske globale utvinningen fra den økonomiske krisen utløst av pandemien.
Årets økning er drevet av kraftproduksjon og av luftfartssektoren, ettersom flyreiser tar seg opp igjen etter pandemiske lavpunkter, fant IEA.
Økningen i globale CO2-utslipp i år ville vært mye større – mer enn tredoblet for å nå nærmere 1 milliard tonn – hvis det ikke var for de store utbredelsene av fornybar energiteknologi og elektriske kjøretøyer rundt om i verden, i følge analysen.
Økning i sol og vind
Solar PV og vind leder en økning i global fornybar elektrisitetsproduksjon i 2022 på mer enn 700 terawatt-timer (TWh), den største årlige økningen som er registrert.
IEA sa at uten denne økningen ville de globale CO2-utslippene vært mer enn 600 millioner tonn høyere i år.
Den raske utbredelsen av sol og vind er på vei til å stå for to tredjedeler av veksten i fornybar kraftproduksjon.
Til tross for den utfordrende situasjonen vannkraft har stått overfor i flere regioner på grunn av tørke i år, øker den globale vannkraftproduksjonen fra år til år, og bidrar med over en femtedel av forventet vekst i fornybar kraft.
Gass-stopp har ført til mindre CO2
Selv om energikrisen utløst av Russlands invasjon av Ukraina har støttet opp den globale etterspørselen etter kull i 2022, ved å gjøre naturgass langt dyrere, har den relativt lille økningen i kullutslipp blitt betydelig oppveid av utvidelsen av fornybar energi, konkluderer IEA.
-Den globale energikrisen som ble utløst av Russlands invasjon av Ukraina har ført til en kamp fra mange land om å bruke andre energikilder for å erstatte naturgassforsyningene som Russland har holdt tilbake fra markedet. Den oppmuntrende nyheten er at sol og vind fyller mye av gapet, og økningen i kull ser ut til å være relativt liten og midlertidig, uttaler IEAs administrerende direktør Fatih Birol.
–Dette betyr at CO2-utslippene vokser langt mindre i år enn noen fryktet – og at politiske handlinger fra regjeringer driver frem reelle strukturelle endringer i energiøkonomien. Disse endringene er satt til å akselerere takket være de store politiske planene for ren energi som har utviklet seg rundt om i verden de siste månedene, legger han til.