Borg CO2 Terminal vil tilby en lagringsløsning for bedrifter som skal skipe ut CO2-fangst.
Selskapet skal utvikle og drifte terminalen på Fredrikstad-havnen, hvor CO2 skal samles og transporteres videre til Øygarden på Vestlandet. Der vil den deretter blir injisert og permanent lagret i et reservoar 2600 meter under havbunnen i Nordsjøen.
– Den første piloten vil forhåpentligvis stå klar i 2024. Men selve transporten av CO2 fra Borg Havn må trolig vente til 2025, sier havnedirektør Tore Lundestad til Ocean24.
Lundestad forteller til Ocean24 at terminalen vil ta i mot CO2 fra flere fangsteder og kan utvides etter behov. Dette skiller terminalen fra prosjektene i Oslo og Brevik som kun håndterer CO2 fra en kilde.
Allerede med dagens partnere vil terminalen ta imot CO2 fra fire kilder. Han mener en terminal-Hub for flere fangssteder er mer lønnsom enn mange små.
–Terminalen ved Borg Havn på Øra i Fredrikstad vil ligge sentralt for regionen Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Dette gir en gunstig logistikk til terminalen og til lagring i Nordsjøen, legger Lundestad til.
Stor kapasitet
Kapasiteten ligger på en 150 tonn til 500 tonn, og kan utvides i takt med oppstart av fangstanleggene i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Andre nye fangst-muligheter i Østfold kan tilknytte seg og få levert CO2 til lagring i Nordsjøen, noe som kan doble kapasiteten.
-Det er et stort behov for et slikt anlegg i Østfold og jeg ser ikke bort i fra at Borg CO2 Terminal kan utvikle lignende konsepter andre steder i Norge, sier Lundestad til Ocean24.
Logistikkostnader vil avgjøre om det vil bli aktuelt å motta CO2 fra anlegg utenfor Østfold. Lundestad mener også andre steder i landet vil få samme behov for slike CO2-terminalhubber.