Det midlertidige petroleumsskattesystemet har gitt sterkt insentiv.
Det midlertidige petroleums-skattesystemet som ble vedtatt i juni 2020, innebærer store subsidier. For å komme inn under det midlertidige systemet, må det leveres PUD før nyttår. Dette har gitt selskapene et sterkt insentiv siden sommeren 2020 til å gjøre ferdig PUD for flere prosjekter enn de ellers ville ha gjort.
Olje og energidepartementet oppgir at det ved årsskifte 2021/2022 var 94 felt i produksjon. I 2021 ble fire nye felt satt i produksjon og seks felt var under utbygging ved årsskiftet. Mange av feltene i produksjon er gamle, men noen har fortsatt store gjenværende reserver. Ressursgrunnlaget i disse feltene øker også ved at små funn i nærheten blir knyttet opp mot eksisterende infrastruktur.
Flere prosjekter venter
Utbyggingen av petroleumssektoren i skjer nå i rekordtempo. Olje og energidepartementet sier i en samtale med Ocean24 at de indikerer å få opptil 15 bygge prosjekter som knytter seg til selvstendige utbygginger før året er ferdig. De vil også få flere prosjekter som videreutvikler allerede eksisterende byggeprosjekt.
Samfunnsøkonom Diderik Lund mener at det er grunn til å tro at flere selvstendige utbygginger vil bli lønnsomme.
– Det grunn til å tro at selskapene velger mer omfattende utbygginger av hvert enkelt felt enn de ellers ville ha gjort, siden investeringene i ekstra brønner og installasjoner blir subsidiert, sier Lund til Ocean24.
Et akutt behov
Lund mener at det vi nå ser er et akutt behov, særlig for gass, på grunn av Russlands krig og eksport reduksjon. Samtidig blir klimakrisen stadig tydeligere, og tiltak bare på etterspørselssiden ser ikke ut til å løse den. Siden de utbyggingene som planlegges, først vil gi utvinning mot slutten av tiåret, mener han de langsiktige effektene må veie tyngst når disse nye prosjektene vurderes.
–Staten bør ta sikte på å begrense aktiviteten på mellomlang og lang sikt, ikke å subsidiere den. På mellomlang sikt er det en uheldig konsekvens for petroleumsaktiviteten, nemlig at det vil skje en opphoping av prosjekter nå, og derfor et raskere fall i aktiviteten om noen år enn det vi ville ha sett uten midlertidig subsidiering.
Fører ikke bare til investeringer
Han mener at skattepakken som ble gitt til petroleumssektoren også vil føre til at staten taper skatteinntekter, sammenliknet med om skattesystemet var blitt holdt uendret fra 2019. Tapet var av Finansdepartementet beregnet til 8 milliarder kroner, men det var under forutsetning av at virksomheten ikke blir påvirket av subsidiene. Lund mener dette er en urealistisk forutsetning, for da ville det ikke ha noen hensikt å subsidiere.
–Den aktiviteten som kommer i gang på grunn av subsidiene, fører til ytterligere tap, men staten har ikke lagt fram beregninger av dette, sier Lund til Ocean24.