Det er ikke bare i Norge at interessen for vindkraft skyter fart. Den svenske interesseorganisasjonen, Svensk Vindenergi, får stadig nye medlemmer og flere norske aktører viser interesse for nabolandet. Et betydelig antall havvind-prosjekter venter myndighetsgodkjenning.
Da oljen ble oppdaget i Norge på 70-tallet ble svenskene passive vitner til det norske oljeeventyret. Vindkrafteventyret vil ikke svenskene gå glipp av.
Den svenske interesseorganisasjonen, Svensk Vindenergi, opplever en stor interesse for vindkraft og er i dag større enn noen gang med 140 medlemmer.
Til Ocean24.no forklarer Daniel Badman, administrerende direktør i Svensk Vindenergi, den økende interessen med at store energikrevende aktører som etterspør fornybare energikilder fremfor fossil energi.
Må doble produksjonen i Sverige
-Alt i alt trengs det minst dobbelt så mye strøm i Sverige de neste 20 årene. Og det å være vindkraftindustriens enhetlige stemme – som vi er – har gitt SWEA økt synlighet og en sentral posisjon i energidebatten i Sverige, sier Badman.
Betydelige utbyggingsplaner
-Regulatorisk har vi et markedsbasert, utviklerdrevet system som har banet vei for en veldig stor interesse for havvind-prosjekter langs den svenske kysten. Og interessen er virkelig stor, ifølge Badman.
En oversikt SWEA laget i mai, viser at det er prosjekter på 67 terrawattimer (TWh) havvind som venter på myndighetsgodkjenning og totalt var det planer for 366 TWh i planlagte utbygginger.
-Alle vil ikke bli realisert, men disse tallene kan sammenlignes med de 140 TWh som brukes i dag i Sverige, kommenterer Badman.
Flaskehalsen i det svenske systemet er mydighetsgodkjennelse for prosjektene og Badman peker på at tillatelsestempoet vil avgjøre om de lyktes eller ikke.
Om samarbeid med Norge
Organisasjonen merker en økende interesse fra flere norske aktører og flere av medlemmene er aktiv å både Sverige og Norge. Når det gjelder samarbeid mellom landene, peker Badman på at samarbeid på både kompetanse og verdikjeden vil være en suksessfaktor for hele vind-industrien.
-Det er flere svenske selskaper med lang erfaring fra å bygge ut på landvind. I tillegg har Sverige en sterk kompetanse med verdikjeden til fornybar energi, med selskaper som leverer nettløsninger og komponenter knyttet til elektrifisering. Norge har offshore-kompetanse i verdensklasse fra olje- og gassektoren. En kombinasjon av disse områdene for å dele erfaringer kan være svært fordelaktig, avslutter Badman.