Equinor nærmer seg oppstart av strømproduksjon fra verdens første flytende havvindpark, Hywind Tampen, som skal levere kraft til Tampen-feltet.
Equinor presenterte en oppdatering for havvind-satsningen under ONS i Stavanger.
Samtidig forbereder selskapet oppstarten av verdens største havvindpark, Dogger Bank. Begge vindparkene ligger i Nordsjøen, hvor Equinor har mer enn 15 års erfaring med kraftproduksjon fra havvind.
– Megaprosjekter innen fornybar energi, som Dogger Bank og Hywind Tampen, nærmer seg oppstart, noe som gjør at Equinor kan trappe opp forsyningen av fornybar energi til det europeiske markedet. Nye prosjekter som Trollvind og Utsira Nord kan forsterke Norges lederposisjon ved å gjøre flytende havvind konkurransedyktig og rimelig, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Fornybar i Equinor.
Equinors havvindportefølje er i utvikling med flere prosjekter under bygging som settes i produksjon i årene som kommer. Med et høyt aktivitetsnivå og mange lokale leverandører, skapes økonomiske verdier og arbeidsplasser lokalt. På Hywind Tampen leverer norske leverandører for om lag 60 prosent av kontraktsverdien.
Når Hywind Tampen er i produksjon, vil dette være den første flytende vindparken som skal levere strøm til olje- og gassplattformer, og er dessuten verdens største flytende vindpark. En viktig milepæl ble nådd nylig da de første kraftkablene ble lagt og koblet til Gullfaks A. De sju første Hywind Tampen-turbinene vil etter planen settes i drift i år, mens de fire siste vil installeres neste vår.
Dogger Bank-prosjektet er også i god utvikling, og nådde en viktig milepæl da de første fundamentene ble installert offshore i juli 2022. Den første kraften ventes produsert i andre halvår 2023, mens kommersiell drift vil starte henholdsvis i 2024 for Dogger Bank A, 2025 for Dogger Bank B og 2026 for Dogger Bank C.
Trollvind med mulig oppstart i 2027
Sammen med sine partnere lanserte Equinor nylig Trollvind, en 1 GW flytende havvindpark utenfor Bergen med mulig oppstart i 2027.
Kraft fra Trollvind kan avhjelpe kraftbehovet til elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner, fremskynde havvindsatsingen i Norge og levere ekstra kraft til Bergens-regionen.
En økning i størrelsen på vindparkene er avgjørende for å industrialisere flytende havvind og redusere kostnader.
Ved ilandføring av kraft som er foreslått for Trollvind, kan man bygge en større vindpark enn om den var direkte tilknyttet olje- og gassinstallasjonene til havs. Ved at kraften blir tatt til land, kan den også utnyttes bedre i samspill med regulert vannkraft og landbasert industri.
Økt tilgang på kraft i dette området betyr også bedre forsyningssikkerhet for olje- og gassinstallasjonene. Trollvind ligger i et geografisk område som er velkjent av industrien, og konseptet videreutvikles nå med sikte på en investeringsbeslutning i løpet av 2023.