Innovasjon Norge har gitt tilsagn om lån på 400 millioner kroner til Vianode.

Vianode utvikler og produserer grafitt til anoder og har kontrakt med en av verdens største bilprodusenter. Målet er å styrke regionale verdikjeder for batterier.
Pengene vil bli investert i Norge, og skal styrke selskapets forsknings- og utviklingskapasitet og plattform for etablering av regionale verdikjeder for batterier med høy ytelse og lave utslipp.
– Vianode er et eksempel på virksomhet bygget på den unike kompetansen og det industrimiljøet vi har opparbeidet over lang tid i Norge. Gjennom å bruke egenutviklet teknologi kan de levere produkter verden etterspør, med lavere utslipp enn tidligere. Lånet bidrar til å styrke selskapets forsknings- og utviklingsmiljøer i Norge og muliggjøre skalering for internasjonal vekst, sier direktør for bank og finansiering i Innovasjon Norge, Leon Bakkebø.
Selskapet mottar et lån til markedsbetingelser, som ikke er å anse som statsstøtte etter ESAs regler. Vianodes eier Altor bidrar også med betydelig finansiering for planene.
Vianode satser på utvikling og produksjon på Herøya
Lånet skal finansiere Vianodes utviklingsaktiviteter i Norge, knyttet til selskapets produksjonsanlegg Via One på Herøya i Porsgrunn og utviklingsmiljøet i Kristiansand.
– Vianodes 200 ansatte og anleggene i Norge er grunnlaget for innovasjon, kompetanseutvikling og kvalifisering av produkter, som gjør det mulig for oss å vokse internasjonalt. Lånet fra Innovasjon Norge styrker arbeidet med langsiktig finansiering for et flerårig investeringsprogram på flere milliarder dollar. Det vil gjøre det mulig for Vianode å levere materialer til tre millioner elektriske kjøretøy i året innen 2030, sier Burkhard Straube, CEO i Vianode.
Selskapet har en sentral posisjon i den norske batteriverdikjeden og bygger videre på et industrimiljø med svært høy kompetanse, og med utspring fra Elkem og Hydro. Vianode kan bli en ledende produsent av kunstig framstilt og resirkulert grafitt til anoder. Produksjonsmetoden gir 90 prosent lavere CO2-ustlipp enn den tradisjonelle måten å produsere syntetisk grafitt på. Vianode arbeider også med teknologi for resirkulering, og anlegget på Herøya kan bli Europas første resirkuleringsanlegg for grafitt.
– Avtale med GM beviser at teknologien fungerer
Vianode har inngått en avtale med en av verdens største bilprodusenter, General Motors, om å levere anodemateriale til deres biler for mange milliarder dollar fram til 2033.
Selskapet er med i et internasjonalt samarbeid om å bygge en europeisk verdikjede for batterier, og har fått betydelig støtte til dette.
Omstillingslån for industrien
Tilsagnet til Vianode er det tredje lånet innenfor ordningen grønn industrifinansiering. Innovasjon Norge forvalter ordningen på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet. Lånene skal bidra til å utløse fullfinansiering fra private kapitalaktører til store, kapitalkrevende industriprosjekter.
Mer enn 40 bedrifter har kontaktet Innovasjon Norge om finansiering av deres prosjekter etter at ordningen ble lansert. Prosjektene kommer fra prosessindustrien, solindustri, skog, tre og bioøkonomi, karbonfangst og -lagring og grønn skipsfart. Dette er komplekse prosjekter, gjerne med utgangspunkt i etablert industri. Innovasjon Norge har dialog direkte med alle søkerne.