For første gang skal en bredt sammensatt arbeidsgruppe vurdere sikkerhetsrisiko på tvers av både tradisjonell petroleumsvirksomhet og nye havnæringer på norsk sokkel. Både havvind, CO2-lagring og havbunnsmineraler inkluderes i arbeidet.

Energidepartementet har oppnevnt en partssammensatt arbeidsgruppe som skal kartlegge risikobildet både i petroleumsvirksomheten og i de nye havnæringene på norsk sokkel. Professor Geir Sverre Braut skal lede gruppen, som skal levere sin rapport innen mars neste år.
Arbeidsgruppen skal se på tilstand og risiko i petroleumsvirksomheten og i de nye havindustriene på sokkelen: havvind, transport og lagring av CO2 og havbunnsmineralvirksomhet.
– Det er viktig at vi nå har fått en arbeidsgruppe som skal gi oppdatert status for risikotilstanden på norsk sokkel. Dette vil danne grunnlag for en kommende stortingsmelding om sikkerhet og arbeidsmiljø på sokkelen. Den siste meldingen til Stortinget på dette området kom i 2018, og det har skjedd store endringer siden da. Jeg ønsker arbeidsgruppen lykke til med det viktige arbeidet som nå starter opp, sier energiminister Terje Aasland.
Skal se på nye risikofaktorer
Arbeidsgruppen har medlemmer fra arbeidslivspartene offshore og Havindustritilsynet. Gruppen skal arbeide med følgende tema:
- Tilstands- og risikobildet i petroleumsvirksomheten, med vekt på utviklingstrekk de siste 5-6 år og eventuelle behov for endringer i risikofaktorer som blir fulgt over tid.
- Betydningen økt fokus på sikring i petroleumsvirksomheten har for partssamarbeidet.
- Tilstands- og risikobildet i hver av de nye havindustriene på Energidepartementets ansvarsområde, med vekt på identifisering av de mest vesentlige risikofaktorene som bør følges over tid.
De siste årene har utviklingen på norsk sokkel vært preget av betydelige endringer. Næringen tar raskt i bruk ny teknologi, og den økte bruken av maskinlæring og kunstig intelligens har betydning både for effektiviteten og for risikoforholdene. Klima- og miljøpolitikken øker behovet for mer fornybar energi og tiltak for å redusere CO2-utslipp. Samtidig er petroleumsaktiviteten høy, noe som er viktig for energisikkerheten i Europa. Endringene i den geo- og sikkerhetspolitiske situasjonen har også hatt stor innvirkning på sikkerheten og risikobildet offshore.