Det norske teknologiselskapet Miros, med base i Asker, har utvidet sin avtale med Prysmian for leveranse av avanserte bølgeovervåkingssystemer til to av deres nyeste kabelleggingsfartøy.

Prysmians kabelleggingsfartøy Monna Lisa og Marco Polo er nå utstyrt med Miros’ WaveSystem og Miros Cloud-teknologi, som gir nøyaktige sanntidsdata om sjøforhold og vær.
Bygger på tidligere suksess
Dette bygger videre på den vellykkede installasjonen av samme overvåkingssystemer på Prysmians Leonardo da Vinci-fartøy i 2021.
– Vi er glade for å fortsette samarbeidet med Prysmian og for å utvide vår teknologi til flere fartøy i deres moderne flåte, sier Andrew Wallace, visepresident for Offshore Solutions i Miros.
Ulike fartøy, ulike roller
Marco Polo er spesialisert for kabellegging og nedgraving i grunne farvann, selv under krevende miljøforhold. Monna Lisa er designet for dypere kabelinstallasjoner og kan operere på havdyp ned til 3.000 meter.
Ved å integrere Miros’ avanserte bølgemålings- og overvåkingsløsninger, vil fartøyene dra nytte av forbedret situasjonsforståelse, som sikrer tryggere, mer effektive og presise kabelleggingsoperasjoner.
Presisjon viktig for havvindsektoren
– Hos Prysmian søker vi kontinuerlig etter banebrytende løsninger for å forbedre effektiviteten og sikkerheten i våre offshore-operasjoner, sier Valerio Acquaotta, direktør for marine installasjoner i Prysmian. – Tilgang til nøyaktige sanntidsdata om bølger og vær er avgjørende for å optimalisere våre kabelleggingsoperasjoner, sikre presisjon og redusere operasjonell risiko.
Kunstig intelligens for bedre beslutninger
Miros har over 40 års erfaring med bølgemåling, og har utviklet teknologi som kombinerer kunstig intelligens, X-båndsradar og presise bølgehøydemålinger for sanntidsovervåkning av havforhold.
I januar lanserte selskapet PredictifAI, en ny teknologi som kan forutsi bølge- og fartøybevegelser under offshore-operasjoner, noe som kan bidra til økt sikkerhet og effektivitet for maritime operasjoner.
Selskapet oppgir at deres teknologi bidrar til å redusere operasjonell risiko, kutte kostnader og forbedre effektiviteten på tvers av flere offshore operasjonsområder, inkludert både olje- og gassektoren og havvindindustrien.