I 2022 bidro fornybarnæringen med 150 milliarder kroner i inntekter til det offentlige og skapte ringvirkninger som la grunnlaget for 60 000 arbeidsplasser. Det viser en ny ringvirkningsanalyse som Vista Analyse har utført på oppdrag fra Fornybar Norge.
– Fornybarnæringen skaper arbeidsplasser over hele landet, og bidrar til store skatteinntekter til staten og vertskommunene for kraftproduksjon. En positiv tilnærming til ny kraftproduksjon og strømnett er en av de aller beste strategiene for kommuner som ønsker vekst og utvikling, sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge.
Av de 150 milliarder kronene som næringen bidro med til offentlige budsjetter i 2022 gikk 130 milliarder kroner til staten og 20 milliarder kroner til kommuner og fylker. Rapporten kan leses i sin helhet hos Fornybar Norge.
– Analysen viser tydelig at kraftressursene kommer folket til gode. Gjennom skatter og ulike ordninger for lokal kompensasjon sikres store inntekter til velferd og andre viktige formål som politikerne prioriterer. Dette gjelder hvert år, men særlig i år som 2022 med høye strømpriser, sier Haga.
Skatteinntektene varierer med strømprisene
De offentlige inntektene fra fornybarnæringen varierer med strømprisene. 2018 var et år med mer normale strømpriser, og da bidro næringen med 69 milliarder kroner til offentlige inntekter. Disse var fordelt på 55 milliarder kroner til staten, og 14 milliarder kroner til kommuner og fylker.
– Selv om dette er lavere enn tallene for 2022, er det fortsatt et betydelig bidrag til velferd og andre gode formål. Pengene til staten var nok til å dekke bevilgningene til politiet, barnetrygden, kontantstøtten og jordbruksavtalen det året, sier Haga.
Ringvirkningsanalysen ble presentert og overrakt til energiminister Terje Aasland 11. desember. Selve analysen er utarbeidet av Vista Analyse og har dannet grunnlag for en rapport skrevet av Fornybar Norge.
Hovedfunn
Analysen viser hva fornybarnæringens betydning for norsk økonomi og norske arbeidsplasser er. Her er noen av hovedfunnene:
Rogaland var på andreplass med samlede inntekter fra næringen på rundt 2,7 milliarder kroner, mens Agder og Viken var på delt tredjeplass med 2,4 milliarder kroner.
Fornybarnæringen og dens ringvirkninger sysselsetter totalt 60 000 personer i Norge. Av disse er 17 000 direkte sysselsatt i næringen, mens ytterligere 43 000 arbeidsplasser skapes gjennom kjøp av varer og tjenester i privat sektor. Antall personer som er direkte sysselsatt i fornybarnæringen i Norge har økt med 28 prosent siden 2008, eller med i snitt 1,9 prosent per år de siste 15 årene.
Med 2500 arbeidsplasser er Vestland det fylket i Norge som har den største andelen av personer som er direkte sysselsatt i fornybarnæringen. Oslo er på andreplass med rundt 2150 arbeidsplasser, mens Akershus er på tredjeplass med 1700. I 2022 bidro fornybarnæringen med 150 milliarder kroner til offentlige budsjetter i form av skatt og utbytte. Av dette gikk 130 milliarder kroner til staten og 20 milliarder kroner til kommuner og fylker.
Offentlige inntekter fra fornybarnæringen varierer med strømprisene, og i 2022 var inntektene ekstraordinært høye fordi strømprisene var høye. I 2018 var strømprisene mer normale, og da bidro næringen med 69 milliarder kroner til offentlige inntekter. Disse var fordelt på 55 milliarder kroner til staten, og 14 milliarder kroner til kommuner og fylker.
Vestland er det fylket i Norge som får mest av de kommunale og fylkeskommunale inntektene fra fornybarnæringen. I 2022 var de samlede inntektene til Vestland fylke fra fornybarnæringen på nesten 5 milliarder kroner.