Flere konsortier, inkludert Blåvinge og Shell, Eviny og Lyse, har de siste ukene trukket seg fra konkurransen om flytende havvind på Utsira Nord. Fornybar Norge peker på usikkerhet rundt rammebetingelsene som en mulig årsak, og understreker viktigheten av å klargjøre vilkårene for fremtidige prosjekter.
Nylig meldte Blåvinge-konsortiet, bestående av Fred. Olsen Seawind og Hafslund, og konsortiet mellom Shell, Eviny og Lyse, at de ikke lenger vil delta i konkurransen om flytende havvind på Utsira Nord. Dette kort tid etter at det ble kjent at Ocean Winds og Aker Offshore Wind (nå Mainstream Renewable Power) hadde trukket seg fra sitt konsortium med Statkraft.
Jon Evang, bransjedirektør for havvind i Fornybar Norge, mener dette kan knyttes til rammene de norske myndighetene har lagt på bordet for Utsira Nord-prosjektet.
– Selskapene må selv få svare på hvorfor de har trukket seg, men det kan tenkes at det handler om en kombinasjon av utsettelser, økte kostnader og usikkerhet rundt prosjektet. I tillegg så kan det hende at de har vurdert at det er for krevende å utføre prosjektet innenfor de rammene som er gitt av norske myndigheter. Men det er fortsatt nok konsortier som viser interesse for Utsira Nord, og som nå vil se hva myndighetene presenterer når de er ferdig med å notifisere støtteordningen og rammene hos ESA.
Videre mener Evang at det nå er viktig at prosjektet settes i gang, og at den første utlysningen og søknadsprosessen gjennomføres snarest. I tillegg forklarer han at det er viktig at norske myndigheter gir signaler om planene for fremtidige prosjekter.
– Som det er nå vil det bare bli én vinner på Utsira Nord, mens åtte-ni konsortier taper. Dette gjør det utfordrende for mange å satse fullt ut på Utsira Nord, når de ikke vet om det kommer muligheter for å kunne delta i fremtidige konkurranser på norsk sokkel. Det er derfor avgjørende å få politisk avklart at det kommer flere havvindprosjekter. Myndighetene bør også se på alle muligheter for å gjøre rammebetingelsene til Utsira Nord så attraktive som mulig, slik at vi får bred deltakelse i den første auksjonen.
– Krevende tider for havvind
Det ble også nylig kjent at det som skulle bli den største utbyggingen av vindkraft til havs i Danmarks historie endte uten bud. Dette mener Evang at Norge kan lære av, og sammenligner situasjonen med den lignende situasjonen som skjedde i England i fjor.
– Generelt så er det krevende tider for havvind, men istedenfor at det stanser opp, så tror jeg tempoet går litt ned. Britene hadde en auksjon som feilet i fjor, det de gjorde da, var at de justerte betingelsene til neste auksjon slik at den ble vellykket. Jeg antar ut fra signalene danske myndigheter har gitt, at noe lignende kan skje i Danmark. Under andre omstendigheter, med lavere kostnader, så kunne det vært lønnsomt å bygge ut havvind uten støtte fra myndighetene. Men vi er ikke der nå, og det er grunn til å tro at den danske regjeringen kommer til å ta høyde for dette, slik at havvind-satsingene deres ikke stopper opp.
Ytterligere forklarer han hvordan Norge kan lære av dette, og understreker viktigheten av at Utsira Nord blir en auksjon og konkurranse med bred deltakelse.
– Selv om det er krevende tider der kostnadene er høye, så er vi nødt til å gå videre på en måte som gjør at vi får bygd ut den kapasiteten vi trenger. Dette kan myndighetene gjøre ved å forsøke å presse kostnadene ned så langt som mulig, slik at en legger til rette for at norske selskaper kan lykkes innen havvind. Så en viktig forutsetning for en vellykket auksjon på Utsira Nord er å sikre at et mangfold av selskaper er med. Dette vil gi oss de beste og mest kostnadseffektive prosjektene, og er veldig viktig for at Norge skal komme i gang med satsingen på flytende havvind.