Norcem og Heidelberg Materials har fullført en viktig milepæl i utviklingen av karbonfangstanlegget ved sementfabrikken i Brevik. Prosjektet har nådd mekanisk ferdigstillelse, noe som betyr at alle større komponenter er installert og anlegget er klart for testing og idriftsetting.
Brevik CCS er en del av regjeringens Langskip-prosjekt og skal fange 400.000 tonn CO2 årlig, tilsvarende halvparten av utslippene fra sementproduksjonen. Den fangede CO2-en skal transporteres med skip til en terminal på Vestlandet, og derfra sendes videre med rørledning til et permanent lager under Nordsjøen.
Integrert i eksisterende fabrikk
Ifølge Heidelberg Materials har en av de største utfordringene vært å integrere karbonfangstanlegget i den eksisterende sementfabrikken uten å forstyrre produksjonen. Dette har krevd 1,2 millioner arbeidstimer fra et team på opptil 400 personer.
Prosjektet går nå inn i en testfase før anlegget skal settes i full drift. Når det er operativt, vil Brevik bli verdens første sementfabrikk med fullskala karbonfangst.
Viktig læring for andre prosjekter
Erfaringene fra Brevik CCS vil være verdifulle både for sementindustrien og andre sektorer som vurderer karbonfangst. Heidelberg Materials har allerede startet rundt et dusin andre CCUS-prosjekter globalt, basert på kompetansen som er opparbeidet i Norge.
Selskapet påpeker imidlertid at vellykkede prosjekter er avhengige av egnede lagringssteder, nødvendig infrastruktur, effektive godkjenningsprosesser og støtte fra myndighetene. Derfor følges fremgangen i Brevik tett, både i industrien og av myndigheter i mange land.