– Du kan ikke starte en transformasjon i nedgangstider, sier Anne K. Knausgård, og oppfordrer leverandørene til å være proaktive i det grønne skiftet.
Med 25 år på ryggen har Anne K. Knausgård inngående kjennskap til olje- og gassindustrien. Hun var med på Troll-utbyggingen, og gikk deretter over til landanlegget på Kolsnes, hvor hun var med gjennom hele sluttfasen. I år ble hun ansatt som landssjef for Parkwinds satsing på Sørlig Nordsjø II.
– Jeg fikk være med og oppleve at det kom gass i rørene inn fra havet den gangen, det var veldig kjekt, minnes hun.
Hun startet deretter i Statoil da de overtok operatørskapet fra Shell. Etter mange år i Statoil med arbeid innen olje og gass, fikk hun spørsmål om hun ville jobbe i fornybar.
– Det fantes ikke nei i min bok da det spørsmålet kom, det var kjempekult. Den gang var det jo ikke helt klart at satsingen på fornybart skulle være offshore – det var også snakk om land og bølgeteknologi, skildrer Knausgård.
Tungvekter inn i Parkwinds satsning
I august i år tok hun på seg rollen som Country Manager (landssjef) for Parkwinds satsing på Sørlig Nordsjø II, etter å ha vært i Aker Offshore Wind som leder for interessenthåndtering i nær tre år.
Hennes rolle i Parkwind går ut på å være ansikt og røst utad, i tillegg til å være et kontaktpunkt mellom partene.
– Jeg vil være veldig på for å støtte Sørlig Nordsjø II og Ventyr i størst mulig grad for at det skal bli en suksess, understreker hun.
– Hva gjorde at du tok på deg rollen i Parkwind?
– Det var ganske naturlig. Ventyr vant Norges første havvindauksjon, og plutselig så hadde vi et konkret prosjekt på et storskala havvindprosjekt i Norge. Jeg hadde et sterkt ønske om å være med på laget for utvikling av den første store satsingen på havvind. Hvem vil vel ikke det? sier Knausgård og ler.
Roser fremoverlent industri
Norgessjefen mener at alle aktører i industrien har et ansvar for å bidra til klimamålene, og at norsk olje- og gassindustri kan bidra med relevant erfaring og kompetanse inn mot en fornybar satsing.
– Ikke minst er det en villighet og et fokus på å utvikle ny teknologi både for å få ned kostnadene, og for å oppnå en mer effektiv drift i Nordsjøen i næringen i dag. Norsk industri har vist seg å være veldig fremoverlente når det gjelder innovasjoner og teknologiutvikling.
Knausgård peker på tiden vi er i nå som en gyllen anledning for norsk industri å fokusere på å få transformasjonen til fornybar energi til å fungere. Hun oppfordrer norsk industri til å utnytte tiden fremover mens det fremdeles rulles ut støtteordninger.
– Du kan ikke starte en transformasjonsprosess i nedgangstider, det må gjøres når det er finansielle muligheter for det, påpeker norgessjefen.
– Regjeringen er spente på hva som skjer når støttepakkeaktivitetene tar slutt. Norsk industri bør dermed benytte anledningen til å ikke bare vurdere, men se på hvordan man faktisk gjennomfører en overgang til fornybart, påpeker hun.
Norsk drive
– Hvilke tanker har du om industriens framtid når vi kommer så langt at støttepakkene tar slutt?
– Det er vanskelig å spå, men jeg tenker at aktivitetsnivået på investeringssiden må jo bli redusert. Og så handler det om ledig kapasitet i forhold til aktivitetsnivå, som må pensles over på andre områder. Selv om du ikke ser det fallet på aktivitetsnivået i dag, så er det en mulighet for det. Da er det greit å ha flere ben å stå på, påpeker hun.
På spørsmål om Norges rolle i det grønne skiftet trekker Knausgård frem skipsfart som innovativ.
– Norge leder an i forhold til bærekraftig utvikling av skipsnæringen. Med den driven som Norge har, vil det være med på å påvirke de internasjonale aktivitetene. Det er et godt bidrag i riktig retning, som påvirker havvindindustrien både nasjonalt, men også i Europa.
Knausgårds strategi for Sørlig Nordsjø II
Strategimessig har operatørene fokus på kompleksiteten i Sørlig Nordsjø II-prosjektet for leverandørindustrien. Utstyret som skal installeres er av markant størrelse, som byr på utfordringer med å finne tilpassede leverandører som kan tilby velfungerende tjenester.
Det er første gang at regjeringen og energidepartementet er involvert fra start – fra konsesjon og utredning, til å få på plass detaljeringsplanen. Hun understreker at det er store grenseflater mot NVE, som er ansvarlige for konsesjons- og utredningsprosessen.
– I tillegg må Statnett rigge seg til for å motta de store mengdene strøm som skal leveres. Det blir et viktig grensesnitt mellom oss som utbygger og Statnett, forteller Knausgård.
Videre forteller hun at det er mye som fremdeles må på plass, og vil definitivt møte utfordringer som må løses underveis.
– Hva blir den største utfordringen med Sørlig Nordsjø II, tror du?
– Det er nok at dette er første gang et havvindprosjekt av en slik størrelse og omfang blir gjort på norsk sokkel – vi må gå opp løypa i et hittil ukjent terreng.
Knausgård er innstilt på at de er nødt til å finne gode løsninger sammen med sine samarbeidspartnere i nybrottsarbeidet, og forteller at prosjektet er helt avhengig av et velfungerende samarbeid for å finne de optimale løsningene.