Utsira Nord begrenses i statsbudsjettet til ett prosjekt, i forslaget ligger et støttetak på 35 milliarder kroner.
– Nå blir det enda viktigere at vi får jevnlige utlysninger av havvindprosjekter i Norge, sier Arvid Nesse, leder i bransjenettverket Norwegian Offshore Wind.
Terje Aasland bekrefter i dag til Dagens Næringsliv at kun ett prosjekt nå får støtte til å bygge ut flytende havvind på Utsira Nord. Støttetaket blir foreslått til 35 milliarder kroner.
Hadde regnet med to prosjekter
– Leverandørindustrien er selvsagt skuffet, da vi hadde regnet med at to prosjekter skulle få støtte. Det er viktig å sikre mangfold i leverandørindustrien, og det blir nå vanskeligere, sier Nesse.
Industrien har hele tiden vært tydelige overfor regjeringen at de ønsker seg en forpliktende tidslinjene over utlysninger, som inneholder kapasitet per utlysning.
– Dette er viktig for at leverandørindustrien får en forutsigbarhet til å gjøre de rette investeringene for fremtiden. Det som er positivt nå er at vi faktisk kommer i gang, og at Utsira Nord blir realisert, på tross av at det kun blir ett prosjekt i første omgang, sier Nesse, og legger til:
– Samtidig er det mange land som utvikler flytende havvind globalt, og analyser viser at over 200 GW allerede er under utvikling. Med støtte til ett prosjekt vil Norge ha kun 0,5 GW under utvikling i Norge fra 2027. Det er svært viktig for utvikling av norske leverandørbedrifter at vi har et hjemmemarked og at vi er tidlig ute med flytende havvind.
Oppfordrer leverandørene til å satse internasjonalt
Bransjen har den siste tiden sett høye renter og høye råvarepriser. Den siste analysen fra Menon Economics viser at kostnadene på flytende havvind vil gå ned, ettersom prisene vil gå ned og den teknologiske utviklingen bidrar til kostnadsreduksjoner.
– På stadiet vi er på nå er det helt avgjørende at vi investerer i innovasjon innen flytende havvind, da teknologisk utvikling er den viktigste driveren til å få ned kostnadene, sier Nesse.
Han oppfordrer leverandørindustrien til å nå satse strategisk internasjonalt.
– Norge har en leverandørindustri i verdensklasse innen havvind. Kompetansen vår fra olje og gass, maritim næring og våre naturgitte fortrinn gjør at norske leverandører kan kapre viktige internasjonale kontrakter innen flytende havvind, sier Nesse, og peker på markeder som Storbritannia, Frankrike, Sør-Korea og Japan som særlig interessante for flytende havvind.