– Flytende havvind kan bli Norges store mulighet innen fornybar energi, ifølge Ditlev Engel i DNV. Med landets lange kystlinje og maritime kompetanse, ligger alt til rette for en ny, bærekraftig energikilde.
– Flytende havvind kan bli en virkelig «game changer» for Norge. Med verdens nest lengste kystlinje, etter Canada, er det et stort potensial for å installere betydelig kapasitet, sier Ditlev Engel, som er administrerende direktør for Energy Systems i DNV.
Han trekker paralleller til Danmarks historie, hvor skipsverftene slet med konkurranse fra Asia, men hvor kompetansen senere ble omdirigert til vindindustrien. Engel mener Norge har tilsvarende erfaring og ferdigheter innen maritim teknologi, særlig langs vestkysten, som kan brukes til å utvikle flytende havvind.
Utfordringer med kommersialisering
Selv om flytende havvind fortsatt har en vei å gå før det blir kommersielt levedyktig på globalt nivå, er det viktigste ifølge Engel at vi kommer i gang.
– Det er kritisk å starte prosjektene nå, slik at vi kan få kostnadene ned gjennom erfaring og skalering. Vi har allerede noen lærdommer fra prosjekter som Hywind, men vi trenger flere for å utvikle teknologien videre, forteller Engel.
Han understreker at flytende havvind bygger på kjente teknologier fra olje- og gassindustrien, som flytende strukturer, og på vindteknologi som vi allerede har lang erfaring med. Dette gir Norge en solid base å bygge videre på.
Kompetansen Norge har opparbeidet seg gjennom mange år innen olje- og gassindustrien vil være avgjørende for å lykkes med flytende havvind. Engel forklarer at mange av ferdighetene fra offshoreoperasjoner kan overføres til vindsektoren.
– Dette vil være nøkkelen for å kunne skalere opp både nye teknologier og store prosjekter. Vi har en unik mulighet til å bruke den sterke kompetansen vi har opparbeidet oss innen olje og gass for å ta det neste steget inn i fornybar energi, sier Engel.
I tillegg til eksport er det viktig å ha et sterkt hjemmemarked, mener Engel. En nasjonal satsing gir muligheten til å teste og perfeksjonere teknologien før den lanseres internasjonalt.
Fokus på utslipp
Engel er optimistisk med tanke på fremtidens kostnadsutvikling for flytende havvind. Han peker på at hver gang en teknologi skaleres opp, reduseres kostnadene.
– Når folk spør meg hvor raskt vi kan få ned kostnadene på flytende havvind, svarer jeg at det avhenger av hvor mange prosjekter vi bygger. Jo mer vi bygger, jo raskere vil vi lære, og jo raskere vil kostnadene synke, forklarer Engel.
Han sammenligner utviklingen med bunnfast havvind for 20-25 år siden, da kostnadene var høye og det ble gjort mange feil. I dag er teknologien konkurransedyktig. Engel mener det samme vil skje med flytende havvind hvis vi tør å satse.
For Engel er det viktig å ikke bare fokusere på å bygge ut kapasitet, men også å redusere klimagassutslipp.
– Vi må begynne å snakke mer om reduksjon av klimagassutslipp, for det er hele poenget med energiomstillingen. Hvis vi skal nå målene i Paris-avtalen, må vi redusere utslippene med rundt åtte prosent hvert år. Dette målet bør være i bakhodet når vi diskuterer utbygging av havvind, avslutter Engel.