Norge er verdensledende på lave utslipp fra olje- og gassproduksjon, men nye funn i Nordsjøen er blant de dyreste i verden å bygge ut, viser en ny rapport fra Rystad Energy.
I sin analyse av såkalte «premium energy basins» (PEB) – ressursrike områder med potensial for å kombinere olje- og gassproduksjon med lavkarbonløsninger – havner Nordsjøbassenget og Vikinggraben på topp når det gjelder utviklingskostnader.
Rapporten, som har tittelen «Premium energy basins: Focus on emissions reduction as oil and gas demand persists» (oversatt: «Premium energibassenger: Fokus på utslippsreduksjon mens etterspørselen etter olje og gass vedvarer»), analyserer såkalte «premium energy basins» (PEB) – ressursrike områder med potensial for å kombinere olje- og gassproduksjon med lavkarbonløsninger. Rapporten er skrevet av Rystad Energys Kartik Selvaraju og Palzor Shenga.
11 dollar fatet i Viking Graben
Mens kjempefelter som Rub-al-Khali i Saudi-Arabia og Central Arabian i Kuwait kan bygges ut for under 2 dollar fatet, kommer Viking Graben-funn i snitt på hele 11 dollar fatet, ifølge Rystads beregninger. Det er dobbelt så dyrt som nummer to på listen, US Gulf Deepwater.
De høye kostnadene skyldes i stor grad at nye funn i Nordsjøen er relativt små og teknisk kompliserte, med stort havdyp.
Likevel er Norge i front når det gjelder faktiske utslipp fra produksjonen, takket være strenge reguleringer, elektrifisering og effektive operasjoner. Dette gjør norsk sokkel til et attraktivt sted for oljeselskaper som vil kutte sine scope 1 og 2-utslipp.
Nordsjøen egner seg for CO2-lagring
Rystads rapport peker også på at modne oljefelt, som det er mange av i Nordsjøen, er godt egnet for CO2-lagring og dermed kan bidra til å senke oljeindustriens totale klimaavtrykk.
Spesielt dype saltvannsreservoarer i Nordsjøen kan romme betydelige mengder CO2.
Flere norske oljeselskaper og leverandører er allerede i gang med prosjekter for CO2-fangst og -lagring på norsk sokkel, slik som Northern Lights-prosjektet til Equinor, Shell og TotalEnergies.
Selv om denne omstillingen vil kreve betydelige investeringer, kan den norske leverandørindustrien dra nytte av sin erfaring med komplekse offshoreutbygginger og bli en pådriver for lavkarbonløsninger i oljeindustrien, ifølge Rystad.