Det japanske fornybarselskapet ENEOS Renewable Energy (ERE) blir partner i havvindprosjektet GoliatVIND utenfor Hammerfest. ERE kjøper en 20 prosents eierandel i prosjektet fra Odfjell Oceanwind.
ERE er fornybaravdelingen til den japanske energigiganten ENEOS Holdings, som satser tungt på fornybar energi for å nå Japans mål om karbonnøytralitet innen 2050. Selskapet utvikler et bredt spekter av fornybarprosjekter, inkludert sol, landbasert og offshore vind, biomasse og vannkraft.
Etter transaksjonen eies GoliatVIND av Source Galileo Norge (40%), Odfjell Oceanwind (20%), Kansai Electric Power (20%) og ERE (20%).
75 MW vindkraft koblet til Goliat
GoliatVIND er et 75 MW demonstrasjonsprosjekt for flytende havvind, bestående av fem 15 MW turbiner. Parken skal kobles til strømnettet via Goliat-plattformen, som allerede forsynes med strøm fra land via en 110 kV høyspentledning.
Prosjektet ligger på 400 meters dyp på grensen mellom den nordlige delen av Norskehavet og Barentshavet. Odfjell Oceanwind har valgt sin egen Deepsea Star-teknologi til de flytende fundamentene.
Tidligere i år mottok GoliatVIND et tilskudd på 2 milliarder kroner fra det statlige foretaket Enova, under et program som skal demonstrere og redusere kostnadene ved flytende havvind.
– Vi er glade for å ønske ERE velkommen som en nøkkelpartner i GoliatVIND-prosjektet, sier administrerende direktør Per Lund i Odfjell Oceanwind.
Han påpeker at ERE styrker partnerskapets evne til å utvikle og realisere prosjektet, og at det er en ære å få nok et japansk selskap med på laget, etter at Kansai Electric Power og M.O.L gikk inn i fjor.
Skal være i drift i 2028
GoliatVIND er planlagt å være i drift i 2028, avhengig av konsesjonsprosessen hos Olje- og energidepartementet. Erfaringene fra prosjektet skal brukes i Norges fremtidige satsing på flytende havvind, blant annet på Utsira Nord.
Parken vil kobles til strømnettet via Goliat-plattformen, som allerede får strøm fra land gjennom en 110 kV høyspentledning. Kabelen har en kapasitet på 75 MW, og GoliatVIND er planlagt med samme kapasitet. Det tilsvarer rundt 320 GWh ekstra energi til Hammerfest-regionen i et gjennomsnittsår.