Ny vei på UiS til studier i energi- og petroleumsteknologi for dem med fagbrev.
Energiminister Terje Aasland åpner et nytt, såkallt y-veistudium på Universitetet i Stavanger. Studiet retter seg mot dem som har tatt en yrkesfaglig vei og som nå ønsker å ta en bachelor i energi- og petroleumsteknologi.
– Energikrisen har tydeliggjort hvor tett sammenkoblet alle deler av energisystemet er. I fremtiden trenger vi både fornybar energi, olje og gass, og vi trenger nye lavutslippsteknologier som hydrogen og karbonfangst og -lagring. Derfor trenger vi ingeniører med en bred energikompetanse, sier energiminister Terje Aasland.
Han kommer til Universitetet i Stavanger (UiS) for å åpne y-veien for energi- og petroleumsteknologi – et nytt bachelortilbud for de som har relevant fagbrev og erfaring fra arbeidslivet.
– Det nye studieprogrammet vil gi kunnskap om teknologier for å utnytte alle former for energi. Erfaring fra arbeidslivet og med fagbrev i bunn mener jeg er det beste utgangspunktet for å utvikle kompetansen sin videre på universitetet, påpeker ministeren.
På initiativ fra Offshore Norge
Den store interessen gjorde at UiS tok inn godt over dobbelt så mange studenter enn de planlagte 15 plassene. 39 studenter har fått tilbud om studieplass på bachelorprogrammet som gir kunnskap om petroleumsressurser, såvel som sol, vind, vann og jordenergi.
Dette er det tredje studiet med y-vei, som står for yrkesfaglig vei, ved UiS. Fra før tilbyr UiS denne ordningen innenfor elektroteknologi og maskinteknologi.
Studiet er kommet i stand takket være et initiativ fra Offshore Norge. Interesseorganisasjonen har også bidratt med finansiering knyttet til studiet.
– Færre utdanningsplasser enn tidligere
– Vi har sett i en periode at petroleumsrelaterte utdanninger har færre utdanningsplasser enn tidligere og det ønsket vi å gjøre noe med og derfor har vi bidratt til å opprette dette studiet, sier Monica Th. Bjørkmann, styreleder Offshore Norge.
Offshoreindustrien er inne i en energiomstilling. Utslippene skal reduseres ned mot null og Norge skal også utvikle nye industrier som havvind og karbonfangst og -lagring.
– Oppgavene vi har foran oss vil kreve kvalifisert og kompetent personell og de petroleumsrelaterte utdanningene er like viktige for både havvind og karbonfangst og -lagring som for petroleumsproduksjonen, påpeker Monica Th. Bjørkmann.
Skal sikre samfunnets evne til grønn omstilling
UiS er opptatt av å sikre kompetansen som samfunnet trenger for å omstille samfunnet.
– Interessen for energistudier er på vei opp, og y-veien er en del av vår respons. Flere studenter med høy motivasjon er viktig for å levere kompetanse til omstilling og energisatsing, forklarer Klaus Mohn, rektor ved Universitetet i Stavanger.
UiS har i sommer tilbudt et forkurs for studentene som tar y-veien som gir mer formell kompetanse på fagområdene. Når studiet nå starter opp har studentene på y-veien noen egne fag, men de skal også ha fellesfag med studenter på de andre bachelorene på fakultetet.