EFTAs kontrollorgan ESA har godkjent en budsjettøkning for en norsk støtteordning som skal fremme investeringer i flytende havvind.
Endringene i ordningen ble meldt inn etter en forenklet prosedyre 13. juni 2024.
Støtteordningen ble opprinnelig godkjent av ESA i 2023 og skulle vare til 2025. Målet er å utvikle fornybar energiproduksjon ved å støtte investeringer i flytende offshore vindkraft. Dette kommer som en respons på klimakrisen og det økende behovet for å øke produksjonen av fornybar energi som følge av økte energipriser etter Russlands aggresjon mot Ukraina.
Betydelig budsjettøkning
Norske myndigheter har til hensikt å øke det totale budsjettet for ordningen fra 4 milliarder kroner (350 millioner euro) til 10 milliarder kroner (877 millioner euro). Bortsett fra budsjettøkningen forblir støtteordningen uendret.
Godkjenningen av budsjettøkningen kommer etter at Norge de siste årene har varslet en tung satsing på utvikling av flytende havvind. Tidligere i år vant Ventyr auksjonen om å bygge ut Sørlige Nordsjø II, neste utlysning skal etter planen bli Utsira Nord, som tidligere er utsatt flere ganger.
Viktig for energiomstillingen
Flytende havvind anses som en nøkkelteknologi for å nå målene om økt fornybar energiproduksjon og reduserte klimagassutslipp. Ved å plassere vindturbiner på flytende strukturer kan man utnytte vindressursene på dypt vann, noe som åpner for store nye områder for vindkraftproduksjon.
Støtteordningen som nå får økt budsjett, skal bidra til å redusere kostnadene ved utbygging av flytende havvind og gjøre teknologien mer konkurransedyktig. Dette vil være avgjørende for å realisere det fulle potensialet for denne typen fornybar energi i årene som kommer.