Metoden er testet ut i Sveits, og utviklerne viser til oppsiktsvekkende resultater. Nå vil de bygge anlegg i Norge.
Gjennom de siste fire årene har Climeworks utviklet og testet Generasjon 3-teknologien og dens design. I juni 2024 ble den for første gang rullet ut på verdens største testanlegg for direkte karbonfangst fra luft i Sveits, og resultatene er ifølge selskapet selv oppsiktsvekkende.
– Med dette teknologiske gjennombruddet kan vi skalere kraftig opp og fange megatonn med CO2, samtidig som vi halverer energiforbruket, forteller Christine Fløysand, Policy og Governmental Affairs Manager i Climeworks
Med den nyeste teknologien skal kapasiteten til å fange CO2 direkte fra luften (DAC) ifølge Climeworks dobles, energiforbruket halveres, og kostnadene kuttes med 50 prosent. Årsaken skal være kjernekomponenten i tredje generasjonsteknologien – CO₂-filteret – og utformingen av de nye anleggene.
Første land til å ta den nye teknologien i bruk er USA, men den er også aktuell for Norge, sier Christine Fløysand.
– Det er denne banebrytende teknologien Climeworks planlegger å ta i bruk i Norge, sier hun.
Dobbel gjennomstrømning – halvparten av energien
Climeworks annonserte det teknologiske fremskrittet under den årlige Carbon Removal-konferansen i Zurich. Tredje generasjons DAC-teknologi har en større kontaktflate, som halverer tiden det tar å fange og frigjøre CO2.
– Climeworks har vært pionerer innen utviklingen av DAC, og lanserte vårt første industrielle anlegg i 2017. Vi driver Orca, verdens største industrielle anlegg for direkte karbonfangst fra luft, på Island, og har akkurat åpnet et ti ganger så stort anlegg der, nemlig Mammoth. Parallelt har vi de siste fire årene utviklet vår tredjegenerasjons teknologi. Denne utviklingen er basert på reelle feltdata, noe som gjør det mulig å skalere opp til megatonnkapasitet for karbonfjerning, sier Jan Wurzbacher, som er medgrunnlegger og Co-CEO i Climeworks.
De største testanleggene har gitt Climeworks et forsprang
Reisen startet i Climeworks’ små og mellomstore testanlegg i Zürich, der den nye teknologien ble raffinert før testing ved Climeworks’ storskala testanlegg i Basel.
Climeworks har rundt180 personer som jobber med forskning og utvikling, deriblant 50 spesialister som har jobbet dedikert med å utvikle Generation 3-teknologien. Disse har lagt ned rundt 15 000 timer med testing av nye absorberende materialer, og gjennomført 5000 CO₂-fangst- og utslippssykluser for å optimalisere systemets holdbarhet og effektivitet.
Climeworks redesignet også anleggsstrukturen fra tradisjonelle stablede oppsamlere til slanke, modulære kuber. Disse kubene, som hver måler 26 x 26 meter og er 22,5 meter høye, har fått nytt design for å øke fangstkapasiteten, redusere kostnader og øke holdbarheten.
Det første anlegget som bruker denne nye teknologien, inklusive ny kubedesign, vil bli bygget i Louisiana i USA, som en del av «Project Cypress DAC Hub», finansiert av det amerikanske energidepartementet. Byggestart er satt til 2026 og vil innebære et nytt tidoblet oppskaleringstrinn mot gigatonnkapasitet.
Fakta om direkte karbonfangst fra luft (DAC):
Climeworks utvikler teknologi for å bekjempe klimaendringer ved å fange CO₂ direkte fra luften. Slik fungerer det:
- Innsamling: Luft trekkes inn i anlegget ved hjelp av vifter. CO₂ i luften blir kjemisk bundet til et spesielt filtermateriale.
- Frigjøring: Når filteret er fullt av CO₂, stenges innsamlingsenheten, og temperaturen øker til omtrent 100°C. Filteret frigjør CO₂, som deretter kan samles inn.
- Lagring: CO₂-en som fanges lagres trygt og permanent under bakken ved hjelp av lagringspartnere.