Glitre Nett utvider satsingen på visning av nettkapasitet.
Forskningsprosjektet DataArena, som er ledet av Glitre Nett, har siden oppstarten i 2022 jobbet med utvikling av et kapasitetskart for større tilknytninger til strømnettet, eksempelvis ladestasjoner, industri og solparker. Dette gir utbyggere et raskere og bedre beslutningsgrunnlag, og forenkler dermed prosessen for nettilknytning. Nå utvides prosjektperioden med ett år, og prosjektrammen til totalt 27 millioner kroner.
– Kartløsningen til DataArena er nylig oppdatert med ny funksjonalitet. Her er det blant annet mulig å legge inn en konkret forespørsel, og få forslag til tilknytningspunkt og grovestimat på anleggskostnader. Dette er helt unikt, og en løsning som ikke har vært presentert i Norge eller internasjonalt tidligere. Kartet viser ledig kapasitet både for produksjon og forbruk. Kartgrunnlaget i prosjektet dekker nå hele forsyningsområdet til Glitre Nett, forteller Per-Oddvar Osland, forskningsleder i Glitre Nett, og prosjektleder for DataArena.
Økt nettkapasitet
– Når samfunnet skal elektrifiseres i stadig økende grad, er det lett å glemme at strømnettet ikke kan levere nok effekt til at alle kan bygge alt de ønsker hvor de ønsker det. Stor pågang fra utbyggere har ført til lang saksbehandlingstid for tildeling av nettkapasitet samt behov for å bygge mer nett. Som ett av flere tiltak har Glitre Nett sammen med sentrale samfunnsaktører fått tildelt forskningsmidler til prosjektet DataArena som skal utvikle en simuleringstjeneste for å få fortgang i tilknytning av nye kunder, forteller Per-Oddvar Osland.
– Raskere og bedre beslutninger
De store gevinstene ved prosjektet ligger i bruk av nytt dataunderlag for raskere og bedre beslutninger for utbygging og forsterking av strømnettet. Samtidig bidrar løsningen til at utbyggerne får bedre oversikt over nettkapasiteten i kraftsystemet, og kan optimalisere lokasjon med tanke på tilknytningskostnader. Data Arena er et såkalt IPN-prosjekt – innovasjonsprosjekt i næringslivet. Dette er innovasjon som skal være nytt og nyttig, og ikke bare forskning. Innovasjonsprosjektet skal føre til fornyelse og bærekraftig verdiskaping for bedriftene som deltar i prosjektet. Det skal også gi samfunnsøkonomiske gevinster ved at ny kunnskap og nye løsninger blir tilgjengelige
En rekke samarbeidspartnere
DataArena prosjektet har en rekke samarbeidspartnere. Nylig ble Business Region Kristiansand og Gjerstad kommune med i prosjektet. Fra før har Glitre Nett fått med seg Fornybar Norge, Agder Kollektivtrafikk (AKT), Arendal Kommune, Agder Fylkeskommune, Arendal Havn og Arendal Næringsforening i prosjektet. I tillegg står Egde Consulting for teknisk utvikling, og Institutt for Energiteknikk være forskningspartner. Norges Forskningsråd har godkjent utvidelse av prosjektet med ett år, slik at prosjektperioden nå går fra 2022 – 2025. Budsjettet for prosjektet er også økt med 6 millioner kroner, og er nå på totalt 27 millioner kroner.