Sist uke leverte Ventyr inn melding for Sørlige Nord til NVE. Ocean24 møter Ventyrs prosjektmanager for Sørlige Nordsjø II i forbindelse med at han treffer bransjen på North Sea Wind Conference i Kristiansand.
I mars i år var det konsortiet Ventyr, som er eid av Parkwind og Ingka-gruppen, som gikk seirende ut av auksjonen om å få bygge ut Norges første havvindpark i Sørlige Nordsjø II. Vinnerbudet i auksjonen endte på 115 øre/kWh.
– Hvordan klarte dere å levere det laveste budet, var det noen enkeltfaktorer som skilte seg ut?
– Vi styrte ikke det, det var de andre som sluttet å by, sier Jorne Bluekens, prosjektmanager i Ventyr for Sørlige Nordsjø II, til Ocean24.
– Vi vil aldri få vite hvordan de andre regnet. Vi var litt utenfor mediestormen og satt ydmyke ved pultene våre og jobbet i mange måneder. Så kom det flere utsettelser, som var krevende. Ulike regnestykker ble lagt frem, og flere aktører i industrien reagerte og ba myndighetene gjøre prosjektet mer attraktivt. Vi kom også med noen innspill. Flere utbyggere backet ut, men vi hadde bestemt oss.
Prosjektet har flere likheter med vårt første prosjekt, der vi var «early movers» i Belgia. Vi vurderte utfordringene som naturlige, med tanke på at det skulle bli landets første vindpark. Du må gjøre dine egne studier og hvis de viser at det er bra, og det er riktig tid for selskapet ditt å satse, så må du gjøre det. Prisen det endte på er OK for oss, sier SNII-sjefen.
Ventyr er et konsortium dannet av belgiske Parkwind og Ingka Investments. Når Jorne Bluekens nå tar styringen i utbyggingen av Norges første havvind-park, har han med seg lang fartstid fra Parkwind. Det belgiske energiselskapet utvikler, finansierer og driver vindparker til havs, totalt med mer enn 771 MW under operativ ledelse i den belgiske Nordsjøen. Med aktive prosjekter i ulike utviklingsstadier, som tyske Arcadis Ost 1 og Oriel utenfor Irland, er Parkwind i ferd med å legge til ytterligere 1,2 GW kapasitet.
Kan lage løsning for elektrifisering av Ekofisk
Sist uke leverte Ventyr inn melding om planene til NVE. På konferansen i Kristiansand sier Bluekens at monopæler kan bli aktuelt som fundament, disse vil bli lange, med tanke på at feltet har en havdybde på rundt 60 meter.
I utgangspunktet skal elektrisiteten fra Sørlige Nordsjø II føres i land, men energimyndighetene har også bedt om at man skal se på potensialet for å elektrifisere Ekofisk ved hjelp av havvind fra vindparken. Fra scenen i Kristiansand bekrefter Bluekens at de har hatt samtaler med ConocoPhillips om dette.
– Både vi, ConocoPhillips og myndighetene må bli fornøyd, men jeg er positiv og heller mot å tro at det realiseres. Det kan også være andre olje- og gassfelt i området som er aktuelle, sier han til Ocean24 – og viser til at det ligger flere petroleumsfelt innen en radius på 100 kilometer rundt Sørlige Nordsjø II.
Oppfordrer leverandører og havner til å være tålmodige
Ventyr har i forbindelse med tildelingen forpliktet seg til å bidra i opprettelsen av norske leverandørkjeder, og konsortiet har et strategisk samarbeid med NorSea. I første omgang må lisensiering og godkjenninger på plass.
– Det er et stort byggeprosjekt, og det er mange muligheter som må vurderes både for konstruksjoner på sjø og land. Hvis vi reduserer antall muligheter går det raskere, men hvis da noen skulle bli ekstremt misfornøyde må vi starte helt på ny igjen. Derfor er det bra at vi går langsomt frem og utforsker mange muligheter. Vi stoler på myndighetene som har utformet prosessen. De sier det kan ta halvannet til to år, sier Bluekens.
Et sentralt spørsmål hos mange i industrien er hvilke havner som vil bli anvendt i konstruksjon og drift av vindparken.
– Mitt hovedbudskap er at alle må være tålmodige. Hvilke havner vi skal ta i bruk vil i stor grad være opp til leverandørene vi bruker, og basert på måten leveransene vil komme i.
– Havne-investeringer er nødvendige uansett
– Er Norge i rute med å ha klar nødvendig infrastruktur?
– Dette er som med hønen og egget. Havner trenger ferdige prosjekter for å kunne gjøre oppgraderinger, vi trenger havner som er helt ferdige. Vi må jobbe for å komme hverandre i møte. Men for å være helt ærlig, jeg mener at havne-investeringer er noe som trengs uansett. Hvis de ikke blir brukt av Ventyr for Sørlige Nordsjø II, kommer uansett neste mulighet bare to år senere, og da skal det installeres tre gigawatt. Så hvorfor skal man ikke investere i havnene, når det fremover kommer slike muligheter annet hvert år, spør han retorisk.
– Noen sier at det er for få spillere i auksjonen, men hvis alle tenker slik vil det aldri skje noe. Man må være modig og si at dette kommer til å skje uansett, og gå for det, sier Bluekens.
Sørlige Nordsjø II-sjefen er så langt svært fornøyd med samarbeidet med norske myndigheter.
– Så langt har myndighetene fulgt skjemaet de tegnet opp. Sist uke var det streik i NVE, men de prioriterte likevel å publisere vårt notat i tide. Vi, og også jeg personlig, er virkelig fornøyd med samarbeidet med norske myndigheter.
PS: Ocean24 hadde en rolle som samarbeidspartner i arrangementet North Sea Wind Conference, som er omtalt i denne artikkelen, og det er delvis felles overlapp i eierskap mellom Ocean24 og en av de mange aktørene som sammen arrangerer konferansen.