Vårgrønn og Flotation Energy har fått konsesjon for det flytende havvindprosjektet Green Volt i Skottland. I dette intervjuet forteller selskapet til Ocean24 om sine havvindplaner.
Når Green Volt står ferdig vil det omfatte inntil 35 flytende vindturbiner og ha inntil 560 MW kapasitet. Prosjektet vil levere fornybar elektrisitet til olje- og gassplattformer i nærområdene, for å redusere CO2-utslipp fra plattformene. Green Volt vil også levere strøm til det britiske strømnettet.
Hvordan planlegger dere å bruke erfaringer fra Green Volt til fremtidige prosjekter som Utsira Nord?
– Vi får nyttige erfaringer fra å utvikle Europas første flytende havvindpark i kommersiell skala, Green Volt, og vil ta disse med oss inn i fremtidige prosjekter, inkludert Utsira Nord. Vår Utsira Nord partner, Equinor, står bak verdens største flytende havvindpark i drift, Hywind Tampen, og samlet har vi svært mye erfaring å ta med oss inn i konkurransen om Utsira Nord, sier Christer af Geijerstam, Direktør for prosjektutvikling i Vårgrønn, til Ocean24.
Flytende havvind krever tettere leverandør-samarbeid
Geijerstam mener prosjektet vil kunne bidra med viktig erfaring for fremtidige havvindprosjekt.
– Green Volt spiller en viktig rolle i å skalere kapasitet og erfaring i leverandørkjeden. Vi får helt unik og verdensledende kompetanse innen det å utvikle og bygge storskala flytende havvind. Med 560 MW fungerer Green Volt som et viktig springbrett fra nåværende småskalaprosjekter til prosjekter i gigawattstørrelse, og bidrar til at leverandørkjeden kan utvikle leveransemodeller og teknologi.
Hvordan vil erfaringene fra Green Volt påvirke utviklingen av leverandørkjeden for fremtidige havvind-prosjekter?
– Flytende havvind krever tett samarbeid mellom utvikler og leverandører. Leverandører av ulike komponenter må samarbeide tett fra et tidlig stadium i prosjektet, på grunn av høy kompleksitet i design-grensesnitt mellom ulike komponenter som kabler, vindturbiner, flytere og forttøyningsliner, sammenlignet med bunnfast vind. Utviklere spiller derfor en større rolle i å definere og sikre grensesnittene innen flytende vind, og vi vil utvikle nye måter å arbeide sammen med leverandører for best mulig løsninger. Vi som utvikler og utbygger vil ha en ekstra aktiv og krevende rolle for å sikre tett samarbeid og nødvendig deling av informasjon.
Vil bygge videre på leverandør-samarbeid
Leverandørene fra Green Volt vil spille en viktig rolle i veien videre mot Utsira Nord forteller Geijerstam.
– Vi arbeider i dag med dyktige underleverandører og får erfaring gjennom konkrete samarbeid som er relevante også for Utsira Nord. Vi har et godt partnerskap med Equinor for Utsira Nord, og vil sammen finne fram til rette leverandører og bidragsytere inn i prosjektet for Utsira Nord.