Ventyr gikk av med seieren om å få bygge ut Sørlige Nordsjø II. Ventyr er eid av Parkwind og Ingka Investment. Konsortiet har inngått en strategisk samarbeidsavtale med det norske leverandørselskapet NorSea.
– Fotballkamper har lite spenning i seg, mot hva dette har vært, for det har vært intenst, sier Terje Aasland.
Les reaksjoner fra havvind-bransjen her:
Her kan du lese mer om Norsea:
Etter en vellykket auksjon er det klart at Ventyr Nordsjø II som er eid av Parkwind og Ingka-gruppen blir de første som får bygge ut havvind i Sørlige Nordsjø II. Vinnerbudet i auksjonen er 115 øre/kWh. To aktører deltok i auksjonen.
– Dette er en gledens dag. Denne regjeringen har jobbet med å realisere havvind i Norge siden dag én, og i dag har vi gjennomført den første vellykkede auksjonen. Norge har havområder med rike vindressurser, og en leverandørindustri med verdensledende teknologikompetanse. Det skal vi bygge videre på i årene som kommer med utlysning av nye arealer og nye auksjoner, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
– Parkwind hare bred erfaring med bygging og finansiering og drift av havvindparker i det europeiske markedet, og Ingka bidrar med økonomiske resurser som en del av sin satsing på bærekraft. Konsortiet har inngått, og det er viktig, en strategisk samarbeidsavtale med det norske leverandørselskapet Norsea, sa Terje Aasland under pressekonferansen.
Statsminister Jonas Gahr Støre og energiminister Terje Aasland har invitert til haste-pressekonferanse for å annonsere at auksjonen for utbygging av havvind i området Sørlege Nordsjø II er gjennomført. Vinneren ble annonsert litt før kl 11.00.
Siden mandag morgen har det vært aktiv budgivning mellom flere konsortier som ønsker å bygge ut havvindfeltet Sørlige Nordsjø II. På forhånd ble det spekulert i om det vil komme bud, og om hvor de konkurrerende konsortiene i så fall vil legge seg.
Auksjonen startet mandag kl. 09:00. Hver dag budgivningen pågår frem til kl. 18:15, vil auksjonen fortsette neste morgen kl. 09.00. Auksjonen vil fortsette slik frem til det står én budgiver igjen og det er kåret en vinner. I etterkant av auksjonen vil departementet publisere navnet på aktøren som har vunnet og det vinnende budet.
Underbyr hverandre i subsidieutbetalinger
På forhånd er det vedtatt et subsidietak på 23 milliarder kroner, et tall som kan bli justert opp noe over tid på grunn av inflasjon. Disse subsidiene skal deles ut over tid, hver gang strømprisen faller til et nivå der man må selge kraft fra turbinene med tap. Dermed kan det fort ta mange år før subsidiene er tildelt. I auksjonen er det nivået på denne tapsgrensen – eller garantiprisen – aktørene byr på, i øre per kilowattime. Med lavere garantipris vil myndighetene bruke lengre tid på å tildele de 23 milliardene, ettersom det ta lengre tid å nå subsidietaket.
Dersom aktørene underbyr hverandre med de minste lovlige marginene, vil denne prisen bare bli senket noen få øre hver dag. Med andre ord kan auksjonen i prinsippet ta mange dager å fullføre.
Dette er de fire konsortiene som kan delta i auksjonen:
- Aker Offshore Wind, BP og Statkraft
- Equinor og RWE
- Shell, Lyse og Eviny
- Ventyr (Parkwind og Ingka)