24 selskaper får tilbud om andeler i totalt 62 utvinningstillatelser på norsk sokkel i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2023. Det er en økning sammenlignet med de tre foregående årene.
Myndighetene vurderte søknader fra til sammen 25 selskaper i løpet av høsten 2023. Av de 62 utvinningstillatelsene, er 29 i Nordsjøen, 25 i Norskehavet og 8 i Barentshavet. 16 av utvinningstillatelsene er tilleggsareal til eksisterende utvinningstillatelser.
– Vi ser at selskapene fortsatt har stor tro på at det er mer å finne i områder med kjent geologi og i nærheten av eksisterende infrastruktur. Det er viktig å påvise ressurser slik at ledig kapasitet i etablerte prosessanlegg og rørsystemer kan utnyttes. Da kan selv små funn gi betydelig verdiskaping, sier direktør for lisensforvaltning i Sokkeldirektoratet, Kalmar Ildstad.
I TFO 2022 ble det tildelt 47 utvinningstillatelser.
– Tildeling av nye tillatelser gjennom TFO-ordningen er en grunnplanke for fortsatt utvikling av norsk sokkel. Det er derfor svært positivt med så stor interesse for videre leteaktivitet. Det er viktig for sysselsetting, verdiskaping og for å legge til rette for at Norge forblir en stabil energileverandør til Europa, sier energiminister Terje Aasland.
Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er en årlig leterunde i de mest modne områdene på norsk kontinentalsokkel. De 62 utvinningstillatelsene som blir tilbudt i årets runde fordeler seg på Nordsjøen (29), Norskehavet (25) og Barentshavet (8).
Totalt får 24 oljeselskaper tilbud om andeler i en eller flere av disse tillatelsene. 16 selskaper blir tilbudt ett eller flere operatørskap. Det er knyttet et forpliktende arbeidsprogram til alle tillatelsene.
– I fjor oppfordret jeg selskapene spesielt til å se på mulighetene i Barentshavet, og i år tilbyr vi over dobbelt så mange utvinningstillatelser der som i fjorårets runde. Det viser at flere selskaper har respondert positivt på dette og er sitt samfunnsansvar bevisst. Det å påvise mer gassressurser er viktig for lønnsomheten ved å øke gasseksportkapasiteten i Barentshavet, sier Aasland.
Tilbud gis til følgende selskaper (andeler/operatørskap):
A/S Norske Shell (1/1)
Aker BP ASA (27/17)
Concedo AS (2/0)
ConocoPhillips Skandinavia AS (3/2)
DNO Norge AS (14/3)
Equinor Energy AS (39/14)
Harbour Energy Norge AS (1/1)
INPEX Idemitsu Norge AS (5/1)
KUFPEC Norway AS (2/0)
Lime Petroleum AS (1/0)
Longboat JAPEX Norge AS (1/0)
M Vest Energy AS (1/0)
Neptune Energy Norge AS (4/3)
OKEA ASA (3/1)
OMV (Norge) AS (6/6)
Pandion Energy AS (1/0)
Petrolia NOCO AS (2/1)
PGNiG Upstream Norway AS (10/1)
Source Energy AS (3/0)
Sval Energi AS (2/1)
TotalEnergies EP Norge AS (1/0)
Vår Energi ASA (16/4)
Wellesley Petroleum AS (1/1)
Wintershall Dea Norge AS (13/5)