2023 ble preget av kostnadsvekst, utsettelser og at en rekke konsortier trakk søknadene til Sørlige Nordsjø II. Likevel er bransjen mildt optimistiske foran året som kommer.
Høsten 2023 ble Utsira Nord utsatt på ubestemt tid, mens fem konsortier og to enkeltstående selskaper leverte søknad om å få delta i auksjonen om å bygge ut havvind i Sørlige Nordsjø II.
– 2023 har vært et år preget at høyere kostnader og noen utsatte prosjekter. Samtidig endrer dette ikke det langsiktige bildet, og havvind blir et svært viktig element i det grønne skiftet vi står foran. Dette ble også understreket av European Wind Charter hvor 26 EU-medlemsland har forpliktet seg på å øke tempoet i utvikling av vindkraft, sier Arvid Nesse, Norwegian Offshore Wind.
– Vi er glad for at både norske myndighet er opptatt av å utvikle havvind i Norge og at det er satt et mål på 30 GW tildelt innen 2040. Vi er også glad for at myndighetene i 2023 utpekte 20 aktuelle havvindområder som skal undersøkes videre med strategiske konsekvensutredninger, sier Nesse.
Bransjetoppene Ocean24 har snakket med er opptatt av at fremdriften for Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord må holdes oppe, for at utviklingen av norsk havvind ikke skal bremse opp.
– Det viktigste i arbeidet med å utvikle norsk havvind i året som kommer må være at auksjonen for Sørlige Nordsjø II blir en suksess, og at tildelingen av arealene for Utsira Nord blir gjennomført, sier Harald Dirdal i Norseman Wind.
– ESA-godkjenning var hyggelig overraskelse
– Det aller viktigste nå, blir å faktisk komme i gang og få fremdrift på de utlyste områdene. ESAs godkjennelse av en eventuell statssøtte for Sørlige Nordsjø 2 var en hyggelig melding på tampen av året, og nå håper jeg at myndighetene følger opp og kommer med en ny dato for Utsira Nord så snart som mulig i 2024. Det er viktig for forutsigbarheten for prosjektene og at Norge skal kunne ta en lederrolle internasjonalt, sier Mads Arild Vedøy, Regional Lead Norway i RWE Renewables til Ocean24.
Svekket kronekurs, høy inflasjon som press på de internasjonale leverandørkjedene i europeisk havvind har ført til endrede budsjetter hos havvindkonsortiene. Utsira Nord, som i utgangspunktet skulle være subsidiefritt, fikk våren 2023 en ramme på 23 milliarder fra regjeringen. Siden har flere potensielle utbyggere varslet at prosjektet kan bli vanskelig å regne hjem.
– Det viktigste i året som kommmer blir suksess i tildelingen av Søndre Nordsjø II, med en pris som tillater utvikling av leverandørindustrien i Norge og ikke bare legger press på dens marginer, sier, Jon Dugstad, Director Wind hos Norwegian Energy Partners.
Mangler du oversikt over havvind-planene: Se Ocean24s guide til aktører og planer her:
Spår diskusjon på stortinget
– Det var ikke hyggelig at søknadsfristen for Utsira Nord ble utsatt. Men jeg har inntrykk av at Olje- og Energidepartementet jobber godt og målrettet med å få forståelse for at den planlagte måten å gjennomføre denne prosessen er den beste. Flytende havvind har ikke en tilstrekkelig modenhetsgrad til at en hadde fått en god konkurranse ved auksjon eller lignende, sier Arvid Nesse, Norwegian Offshore Wind.
Også Jon Dugstad håper at 2024 bringer en ny utlysning av det utsatte Utsira Nord-området.
– Det blir en skuffelse om regjeringen ikke lyser ut. Samtidig så er prisene vanskelige for myndighetene å forsvare – det vil bli en diskusjon i stortinget, om kostnad ved flytende havvind, som setter prosessene i fare, sier Dugstad.
I april la NVE frem en rapport der de foreslo 20 nye felt for videre utredning for havvind-utbygging. Dette er myndighetenes utgangspunkt for veien videre etter Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. Siden den gang er tildelingsprosessene rundt begge områdene utsatt, sistnevnte på ubestemt tid.
– Det er viktig å gjennomføre strategisk konsekvensutredning for de 20 områdene som er utpekt. Vi er også opptatt av at myndighetene lager en plan for tildeling av 30 GW fram mot 2040. Når kommer det tildelinger, og hvilke volumer. Senere når de strategiske konsekvensutredninger er gjennomført bør denne planen oppdateres med en oversikt over hvilke områder som skal tildeles, og når. Dette er viktig informasjon for industrien som skal investere i havner, produksjonsutstyr med videre og trenger forutsigbarhet, sier Arvid Nesse i Norwegian Offshore Wind.
– Dersom vi ønsker at Norge skal ha en ledende posisjon innen flytende havvind, er det utrolig viktig at vi kommer videre i prosessen rundt Utsira Nord. Flere land har store planer, og en ytterligere utsettelse vil fort kunne før til at vi ikke lenger er først. Myndighetene har gjort en solid jobb så langt i prosessen og jeg er sikker på at de gjør det de kan for å få på plass de avklaringene som må til for å komme videre. Norge har all mulighet til å ta igjen forspranget internasjonalt og kunne konkurrere med resten av verden, men da har vi ikke råd til flere forsinkelser, mener Vedøy i RWE.
Neste steg for Sørlige Nordsjø II er at regjeringen skal avgjøre hvilke av de syv søkerne som får delta i auksjonen. Denne prekvalifiseringen skal ifølge energidepartementet skje på nyåret.
– De nye fristene på den første runden med utlysninger har understreket behovet for å holde oppe tempo for å sikre fremdrift mot 2030-målet. Dette er ekstra aktuelt og viktig nå i lys av den siste utsettelsen og det er helt avgjørende at denne utsettelsen ikke påvirker de nye utslyngingene i 2025, sier Vedøy.