En ny studie fra Bertelsmann Stiftung konkluderer med at energiomstillingen i EU vil gi flere arbeidsplasser, økt økonomisk velstand og bedret økonomisk samhørighet, spesielt i landlige områder.
Et nytt studie konkluderer med at energiomstillingen vil gi økt sysselsetting og økonomisk vekst i EU’s rurale områder. Dette er et ledd i EUs ambisjon om å være klimanøytrale innen 2050, som utgjør kjernen i Green Deal.
Den største utfordringen for å oppnå dette målet er avkarboniseringen av det europeiske energisystemet. Overgangen til fornybar energi anses som en betydelig mulighet for de landlige områdene, som kan oppleve en økning på opptil 4,9 prosent i sysselsettingen og en tilleggseffekt på opptil 1 570 euro per innbygger innen 2050. Dette vil bidra til økt europeisk samhørighet, det vil si mer likhet mellom regionene i Europa og en sterkere økonomisk balanse.
Regioner som allerede er ledende innen utbyggingen av fornybar energi, samt landlige områder med høyt potensial for produksjon av fornybar energi, vil dra mest nytte av energiovergangen. Et eksempel på dette er kontrasten mellom Berlin og Brandenburg: det rurale området rundt den tyske hovedstaden kan dra nytte av overgangen, mens Berlin selv står overfor noen utfordringer som må løses.