Elleve CEO-er fra store, norske bedrifter skriver i et opprop at de krever nye, kraftige tiltak for å få fart på det grønne skiftet.
Bak brevet står Stein Ivar Hellestad, CEO Skanska Norge, Birger Steen, CEO Freyr Battery, Ole Petter Thunes, CEO Rambøll, Grethe Bergly, CEO Multiconsult, Rasmus Nord, CEO Sweco, Egil Hogna, CEO Norconsult, Nils Klippenberg, CEO Siemens AS, Jan K. Jahren, CEO HENT, Knut Gaaserud, CEO Caverion Norge, Tore Bakke, CEO Bravida, Halvard S. Kilde, CEO Metier.
Samlet leder de norske selskaper med til sammen rundt 26 000 ansatte. I oppropet skriver de at «Klimakrisen, krig, Inflation Reduction Act (IRA) og endret geopolitikk representerer utfordringer vi ikke har erfart tidligere». De skriver også at investeringer i fornybar energi har falt med 40 % siden 2018.
– Nå er spillereglene fullstendig endret. Det dramatisk endrede geopolitiske landskapet gjør at Vesten investerer stort i å flytte produksjon «hjem». Dette gjelder kritisk teknologi for blant annet halvledere, men også sikring av tilgang på råvarer og ikke minst grønn industri. I dette bildet blekner Norsk fornybar-satsning fullstendig i lys av amerikanernes IRA og EUs Green Industrial Deal, skriver de i oppropet.
– Kraften i IRA må ikke undervurderes. For eksempel kan støtten til batteriproduksjon utgjøre nærmere 50% av produksjonskostnadene. Dette ser vi konkrete konsekvenser av allerede. Massive investeringer i grønn industri flyttes til USA. Batterier er ett område, sol, hydrogen og vind andre eksempler.
Vil bygge grønn leverandørindstri
I brevet påpeker topplederne også at regjeringens satsing «Veikart for Grønt Industriløft» kun utgjør 15 milliarder kroner, og at det til sammenligning er investert 213 milliarder kroner i olje og gass så langt i år.
– For å videreføre den norske modellen, hvor ofte lokale underleverandører er viktige, trenger vi grønn industri som kan overta når petroleum fases ut. Kjernen er at industripolitikk og klimapolitikk går hånd i hånd.
Topplederne i de elleve norske selskapene krever sterkere tiltak i neste års statsbudsjett, og avslutter oppropet slik:
– Det vi etterlyser er betydelige og konkrete tiltak, samt ansvarlig tverrpolitisk samarbeid. Når partiene nå skal lande det endelige Statsbudsjettet for 2024 kan Stortinget ta ansvar og lede an.