Leverandørindustrien har et brennhett marked i vente. Arctic-analytiker Lukas Daul gir Ocean24 sin vurdering om hvor de største investeringene kommer.
En rekke nye olje- og gassprosjekter er den siste tiden blitt sanksjonert og skal utføres over den neste femårsperioden. I juni 2020 vedtok stortinget en midlertidig skattepakke for å motvirke de negative virkningene av pandemien for olje og gassbransjen. Selskaper som leverte inn planer fikk derfor skattemessige fordeler. 30 olje- og gassutbygginger levert de siste årene kommer inn under denne pakken.
– Noen prosjekter er nå satt i gang, og andre er i planleggingsfasen. Mange aktører har søkt om tillatelse til å sette i gang prosjekter som faller under oljeskattepakken. Dette vil føre til en veldig høy aktivitet på norsk sokkel de kommende årene, med en rekke nye prosjekter som skal installeres, forteller Daul til Ocean24.
– Det er i stor grad snakk om prosjekter hvor man kobler seg til allerede eksisterende infrastruktur. Hvor det skal kobles nye brønner til eksisterende plattformer.
Forventer et hett leverandørmarked
Analytikeren forteller at aktivitetsøkningen gjør at leverandørbasen kommer til å ha svært mye å gjøre gjennom hele denne perioden.
– Kapasiteten til leverandørsiden kommer til å styre veldig mye i forhold til timing på når disse prosjektene igangsettes. Det er viktig for oljeselskapene som sitter med disse prosjektene å unngå flaskehalser fra leverandørsiden. Dette kan oppstå om for mange prosjekter igangsettes samtidig. En slik flaskehals kan føre til problemer i form av forsinkelser og kostnadsoverskridelser.
Daul mener det ideelle er en kontrollert og moderat fart på utbygningene. Hvor selskapene hele tiden sørger for at arbeidsmengden som skal utføres samsvarer med den tilgjengelige kapasiteten på servicesiden.
Mangler kapasitet i servicemarkedet
Leverandørnæringen gjennomførte store nedbemanninger i etterkant av at oljeprisen kollapset i 2014. Prisraset resulterte i at oljeselskapene responderte med å holde tilbake på investeringene. Når oljeselskapene investerer mindre, er det også mindre å gjøre for leverandørnæringen.
– Leverandørselskapene måtte nedbemanne og de måtte legge skip og rigger i opplag. Mange av disse ble permanent fjernet, da det er kostbart og holde disse ved like. Denne utviklingen varte frem til 2020. Deretter kom pandemien. Mange selskaper manglet finansiell ryggrad til å manøvrere gjennom dette landskapet.
Dette har ført til at kapasiteten i servicenæringen er lavere i dag enn den var i 2013, som var et toppår i forhold til hvor mye oljeselskapene investerte globalt.
Spår høye rater
Arctic-analytikeren spår høy aktivitet og høye rater fra servicesektoren de neste årene. Oljeselskapene begynner nå å øke aktiviteten. Dette er et resultat av stor etterspørsel etter olje globalt og at prosjektene tilbyr attraktiv avkastning. Det er likevel nå en lavere kapasitet på leverandørsiden.
– Da øker utnyttelsesgraden til leverandørsiden, noe som begynner å gjenspeiles i høyere priser fra serviceindustrien.
– Leverandørsiden trenger nå flere folk og begynner å ansette. For eksempel skal Aker Solution ansette et par tusen mennesker i årene som kommer. Mange av serviceselskapene må rekruttere nye folk for å håndtere den arbeidsmengden som ligger foran dem.
Kan bli utfordrende å håndtere arbeidsmengden
Daul trekker frem Yggdrasil, Valhall PWP -Fenris, Johan Catsberg og Balder som prosjekter som vil skape store investeringer de kommende årene. Han forteller at Aker BP på tampen av fjoråret annonserte at de hadde sanksjonert prosjekter for mer enn 200 milliarder kroner.
Aker Solution annonserte i fjerde kvartal i fjor at de fikk inn kontrakter på nærmere 50 milliarder kroner. Det er fire ganger mer enn de har ligget på i snitt de siste 10 årene.
– De største utfordringene de kommende årene blir å gjennomføre de kommende prosjektene på en måte som gjør at man ikke får et større trykk på leverandørindustrien enn sektoren kan håndtere. Blir trykket for stort kommer kostnadene til å galoppere. Da vil vi se forsinkelser og kostnadsoverskridelser.
– Dette har vært en utfordring for olje- og gassektoren tidligere. Det kan føre til en dominoeffekt som påvirker resten av industrien og prosjektene.
Disse prosjektene vil skape store investeringer
Arctic-analytikeren trekker frem Yggdrasil, Valhall PWP -Fenris, Johan Catsberg og Balder som prosjekter som vil skape store investeringer de kommende årene.
Her er en rask innføring i prosjektene:
Yggdrasil
Yggdrasil består av lisensgruppen Hugin, Fulla og Munin. Feltet ligger mellom Alvheim og Osberg. Området inneholder rundt 650 millioner fat oljeekvivalenter og krever investeringer på 115 milliarder kroner. Aker BP ASA, Equinor Energy og PGNiG Upstream Norway har tatt en endelig investeringsbeslutning for området. Planer for utbygging og drift ble levert til olje- og energiministeren 16.desember 2022.
Omfattende ny infrastruktur er planlagt i området. Samtidig med innlevering av PUD-er inngikk Aker BP Yggdrasil-avtaler for over 50 milliarder kroner med alliansepartnere.
Valhall PWP -Fenris
Aker BP har sammen med lisenspartnerne tatt en endelig investeringsbeslutning for videreutvikling av Valhall-feltet. Prosjektet inkluderer en ny sentralplattform, samt utbygging av Fenris-feltet. Planer for utbygging og drift ble overlevert til Olje- og energiministeren 16. Desember 2022.
Utbyggingsprosjektet er lokalisert i den sørlige delen av Nordsjøen. Prosjektet omfatter en ny sentralt plassert produksjons- og brønnhodeplattform med 24 brønnslisser, forbundet med bro til Valhall feltsenter, og en ubemannet installasjon med 8 brønnslisser ved Fenris. Denne er tilkoblet PWP gjennom utstyr og rørledninger på havbunnen. Pandion Energy AS er partner i Valhall og PGNiG Upstream Norway AS er partner i Fenris, som ligger 50 kilometer unna. Totale investeringer i Valhall PWP – Fenris-utbyggingen er estimert til ca. 50 milliarder kroner.
Johan Castberg
Johan Castberg-feltet ligger ca. 100 kilometer nord for Snøhvit-feltet i Barentshavet.
Ressursgrunnlaget for utbygging av Johan Castberg-feltet består av de tre oljefunnene Skrugard, Havis og Drivis, som ligger i utvinningstillatelse 532. Feltet har en planlagt oppstart i fjerde kvartal 2024, og vil produsere i 30 år.
Rettighetshavere for feltet er Equinor Energy AS (50%), Vår Energi ASA (30%) og Petoro AS (20%).
Balder Future
Balder-feltet ligger i den sentrale delen av Nordsjøen, like vest for Granefeltet. Balder-Future-prosjektet dreier seg om videreutvikling, levetidsforlengelse, og utforskning i etablerte områder med oljeutvinning. Prosjektet innebærer blant annet boring av 14 nye produksjonsbrønner, og 1 vanninjeksjonsbrønn. Vår Energi er operatør for prosjektet.