Under årets hydrogenkonferanse i Stavanger sist uke delte NORCE teknologipark detaljer om prosjektet Risavika Hydrogen Hub.
–Vi holder for tiden på med å bygge om og tilpasse infrastrukturen, så da hadde vi bare kapasitet til en økt på 50 stk, og da valgte vi å prioritere de som kom langveisfarende denne gangen. Det vil likevel bli arrangert flere site visit for regionale og norske partnere senere, forteller Hans Kleivdal som er assisterende konserndirektør, forretningsutvikler Klima og miljø i NORCE til Ocean24.
–Under besøket har vi omvisning og forteller om anlegget, hva som foregår der av prosjekt og om Risavika Hydrogen Hub som er et av prosjektene på anlegget.
Risavika gass senter ble i 2008 bygget av Statoil, Lyse og Shell ment som en infrastruktur hvor det skulle være et testfasilitet for naturgass, CO2 og hydrogen-håndtering. NORCE kjøpte i fjor anlegget av Siva, etter å ha leid av det statlige foretaket siden november 2016. Eiendommen ligger på den sørlige siden av Risavika, mot Brunnavika i Sola kommune.
–Dette passer som hånd i hanske med regjeringens strategi for grønt industriløft. I Risavika skal vi drive teknologiutvikling innenfor områdene CO2 fangst, håndtering og viderebehandling av CO2, hydrogenproduksjon og utslippsreduksjoner, sa Kleivdal den gang selskapet kjøpte anlegget i fjor.
Et tydelig behov
–Vi har sendt en del søknader og fått mye regional støtte både fra kommuner og fylkeskommune, interesse organisasjoner, klynger og en rekke bedrifter. Det er helt tydelig en etterspørsel og et behov for dette.
Kleivdal forteller at det var i fjor samtalen med SEID , Lyse og energiklyngen begynte, om at det burde være et testfasilitet for hele regionen innenfor hydrogen. Etterhvert har testfasilitetene utviklet seg til navnet Risavika Hydrogen Hub som da er et prosjekt, som skal foregå på anlegget som nå har fått navnet NORCE teknologipark Risavika.
– Vi har nå jobbet i fem år med å bygge opp en portefølje med prosjekter som er såpass stor og bred, slik at det i fjor ble mulig at NORCE kjøpte hele anlegget. I halvannet år har vi nå bygget om anlegget for å tilpasse det hovedsaklig til bruk av CO2 inn mot sirkulær bioøkonomi og, produksjon og bruk av hydrogen. Her har vi en stor base av forskningsprosjekt. Blant annet har vi et spin off selskap som heter Gas 2 Feed, som har sin opprinnelse til NORCE.
–Hydrogen Hub-delen av anlegget kan vi bygge ut og spesialisere enda mer, slik at vi kan utføre mer omfattende testing og prosesssutvikling for våre partnere som selskapet SEID. Det handler om å begynne å lage et økosystem med produksjon og anvendelse.
Vil skape arbeidsplasser
I følge en rapport fra Greensight vil hydrogenindustrien kunne akselerer flere tusen arbeidsplasser, men Kleivdal mener at hydrogensatsingen ikke vil kunne bli gjennomført uten det regionale fundamentet.
–Om vi får til et økosystem med flere verdikjeder rundt hydrogenproduksjon så vil det være det mest effektive. Får vi til et slikt økosystem vil det legge grunnlaget for nye verdikjeder, så så vil kreve et større demo-anlegg. Det blir kke storproduksjon på vår tomt, men det vi gjør på Teknologipark Risavika sannsynliggjør etablering av hydrogen produksjon som kan levere til et regional marked i første omgang.
Kleivdal mener likevel at det finnes et hydrogen paradoks.
–For at det skal bli investert i hydrogen vil man se at det fungerer i skala og får å få noe til å fungere i skala, trenger man midler for å investere i det. Det er her vi prøver å få flere til å trekke dette lasset litt sammen med oss. Slik at flere kan få tilgang til test fasiliteter og vil kunne demonstrere ting i skala, som igjen vil føre til midler til denne typen prosjekter.
Ønsker flere partnere
–Regionalt ønsker vi flere partnere, men også nasjonalt og internasjonalt. Det er snakk om å engasjere flere inn i hydrogen generelt, men også i den teknologien som blir testet og utviklet på Risavika.
NORCE har et område på 14 000 kvadrat meter, hvor bare 3000 kvadrat meter er allerede er bygget på. Kleivdal forteller at de har mye plass som er åpent for framtidige brukere.
Har dere noen planer for det området?
–Vi har masse planer i pipelinen, men her er det sånn at de som melder seg på først vil umiddelbart være interessante. Mange har ideer og og tanker som de er i dialog med oss om. Blant annet er et eksempel på et slik intiativ et eget bygg for test fasilitet for hydrogen produksjon.
Stor tro på norsk hydrogen-industri
–Jeg har stor tro på lavkarbon hydrogen, det er ikke bare en viktig energibærer men en viktig komponent i en rekke produksjonsprosesser, spesielt innenfor bioteknologi.
Kleivdal forteller at NORCE har jobbet med Equinor blant annet i forhold til det å bruke som karbon i bærekraftig flydrivstoff.
–Dette viser at hydrogen vil bli en viktig komponent og ikke bare en energibærer, og jeg tenker at initiativ som Risavika Hydrogen Hub vil bidra til å trekke opp TLR nivået for anvendelse og dette vil igjen kunne føre til et markedspull. Vi trenger å få en akselerasjon på det, sier Kleivdal.