Det tyske næringslivets tillit til landets energipolitikk har aldri vært lavere.
Det viser det tyske industri- og handelskammerets “Energiomstillingsbarometer”, basert på en undersøkelse blant 3572 bedrifter.
Undersøkelsen er utført på tvers av alle bransjer og regioner i Tyskland. Den tyske regjeringen har nå kommet frem til ni punkter som skal forbedre forholdene for næringslivet.
52 prosent av bedrifter er negative
Det sentrale spørsmålet i Energiebarometer-undersøkelsen lød: Hvordan mener du omstillingen til bærekraftig energiforsyning vil påvirke din bedrifts konkurranseevne? På en skala fra minus 100 (svært negativt) til pluss 100 (svært positivt). De spurte bedriftene svarte i gjennomsnitt minus 27. Målingen har aldri vært lavere siden spørreundersøkelsene startet i 2012.
Tyske bedrifter melder om flere risikoer enn muligheter for sin egen konkurranseevne. For 52 prosent av bedriftene fremstår energiomstillingen negativt eller svært negativt for deres forretningsdrift. Kun 13 prosent svarer positivt eller svært positivt. I industri med høyt energiforbruk anser tre fjerdedeler av bedriftene virkningene som negative eller svært negative.
Bedrifter savner pålitelige perspektiver i energipolitikken
En utløsende faktor for foretakenes negative syn er de energipolitiske konsekvensene av Russlands krig mot Ukraina. Etter fjorårets energiprissjokk, vokser nå bekymringen for den videre utviklingen. Tre av fire bedrifter vil redusere sine investeringer. I energiintensiv industri melder nesten halvparten av foretakene at de vil begrense investeringene også på sine kjerneområder.
Ifølge bedriftene er det først og fremst mangel på pålitelige perspektiver i energipolitikken og dermed vanskelig planlegging som hemmer transformasjonen. Nesten 60 prosent av foretakene mener at dette bremser dem. På årets German-Norwegian Energy Dialogue, arrangert av Norsk-Tysk Handelskammer, ble de samme faktorene nevnt: Et gjennomgående tema i samtalene var manglende rammevilkår og planleggingssikkerhet for bilaterale prosjekter.
Etter et todagers arbeidsmøte i august sendte den tyske regjeringen ut positive signaler: For å styrke næringslivets muligheter, skal skatteletter innføres og byråkratiske hindringer fjernes. Slik ønsker koalisjonsregjeringen å sende et samlet politisk signal om at de reagerer smidig i en utfordrende økonomisk situasjon. Tyske næringslivs- og industriorganisasjoner mener tiltakene går i riktig retning, men at de fortsatt ikke er tilstrekkelige.