Gjennom OTD Energy Young får studenter oppleve arena som viser mulighetene for unge i petroleumsnæringen, betydningen av norsk petroleumsproduksjon og hvilken rolle industrien vil spille i energiomstillingen.
Ocean24 har tatt en prat med Rafael Akhmekenov som er med å arrangerer programmet OTD Energy Young. Han forteller hva studentene kan forvente på studentprogrammet til OTD Energy i oktober.
Hos OTD Energy Young inviteres studenter og unge ansatte til å delta. Her planlegger de faglige presentasjoner fra unge ansatte i bransjen som gir eksempler på hvordan næringen er med på å løse dagens klimautfordringer. OTD Young programmet vil ha presentasjoner fra flere unge ansatte i bransjen, og muligheter for networking og besøke de ulike standene på OTD Energy.
I 2021 fikk OTD Energy besøk av over 600 studenter og unge ansatte i bransjen.
For ordens skyld: OTD Energy AS og Ocean24 AS har delvis felles eierskap.
Inviterer til debatt
Under OTD Young vil det være en debatt om dekarboniseringsutfordringen, hvor studenter og unge i bransjen vil få flere presentasjoner der flere deler sine tanker og erfaringer fra arbeidet sitt. På dag 1 inviterer de til «The Decarbonisation Challenge» hvor det vil bli to toppledere fra bransjen til en ærlig debatt sammen med studentene og unge ansatte i bransjen, forteller Rafael.
– Spørsmålet om dekarbonisering og CCS er et viktig tema generelt i Norge og Europa nå. Noen selskaper ønsker å oppnå null utslipp før 2050, derfor tenker vi at det ville være interessant å høre forskjellige meninger og tanker rundt dette. Denne debatten vil også skille seg ut fra andre debatter, da vi ikke kun inviterer topp ledere i selskapene, men vi inviterer flere fra forskjellige nivåer som f.eks studenter og unge.
– Hovedpoenget med å invitere studenter til denne debatten er ikke nødvendigvis ved å dele sine meninger, men heller kunne stille spørsmål.
Hvilke type spørsmål ønsker du å stille?
–Jeg ønsker å spørre litt om det økonomiske aspektet av karbonfangst og lagring. Jeg lurer på om selskapene mener det er noe som vil akselerer profitt i det lange løp.
Og bransjen stiller opp for studentene. Blant de som til nå har takket ja til delta i debatten er Ellen Hoddell fra Vår Energi og Aker Solutions John-Eirik Lien.
Under OTD Energy vil studentene også ha mulighet til å besøke standene til de rundt 400 bedriftene og institusjonene som stiller ut. Eksempler på selskaper som skal ha stand på Norges største årlige energimesse er ABB, NTNU, Odfjell Technology og Offshore Norge.
Hva kan studentene forvente fra standene på OTD?
–Studentene kan komme å stille spørsmål, få kunnskap om de ulike selskapene og oppdage de mulighetene selskapene gir.
På slutten av den første dagen arangeres Energy Show, som er et networking event med mat, drikke og show fra scenen. Der legges det til rette for studentene med networking og samtaler med bransjen. Selskapene har mulighet til å invitere tre studenter hver til eventet, Rafael mener dette skaper en mulighet til å bygge nettverk i energibransjen for studenter.
Spennende tider som ung i bransjen
Vil du fortelle litt om dine perspektiver som ung i bransjen?
– Industrien i Norge er i forandring. Energiskiftet er i gang og man kan virkelig føle det. Jeg synes derfor det er spennende å få være med på blant annet CCS, som er noe relativt nytt.
–Jeg hadde noen bekymringer ved å gå inn i bransjen ved at petroleumsindustrien var på vei ned, på grunn av alle ryktene og snakket om at det ikke var noe framtid.
Rafael har likevel tro på et nytt industrieventyr i Norge.
– Både havvind og batteri utvikler seg fort. Fornybar energi er i fokus innad i petroleumsbedriftene, det finnes mer eller mindre ingen petroleumsbedrifter som ikke investerer i noen form for fornybar energi på dette tidspunktet.
Hva kan du tilføre som ung?
– Jeg tror jeg kan bidra til noen nye ideer og ny kunnskap. Mange har erfaring fra mange år i selskapene og kanskje jeg kan bidra med noen andre synspunkt og en litt annen type kompetanse.
Hva forventer du fra dine arbeidsgivere i fremtiden?
–Jeg forventer et godt arbeidsmiljø, hvor jeg kan utvikle meg og få bruk for den kompetansen jeg har. Jeg er veldig fornøyd med selskapet jeg nå har internship hos, her får jeg mye tillit til å utføre arbeidsoppgavene og stoler på meg med store prosjekter, det gjør at jeg lærer mye av å være her.
– Når arbeidsgiverne også gir rom til mine ideer og tar de i bruk, fører det til at jeg tørr å stole mer på meg selv og kompetansen jeg har.
Mangel på internasjonale studenter
Regjeringen kuttet i fjor 74,4 millioner i bevilgningene til universiteter og høyskoler og krever nå at studenter utenfra EØS/Sveits skal betale «kostnadsdekkende studieavgift» for studier i Norge. Dette mener Rafael kan føre til et redusert antall studenter som kan rekrutteres inn i bransjen.
– For selskapene er dette en stor bekymring, fordi det er mange internasjonale studenter som kommer hit for å utdanne seg spesielt inn mot petroleumsindustrien. Dette vil innskrenke den kompetansen selskapene trenger.
– Mitt inntrykk er at disse studiene ikke er spesielt populære blant norske studenter og at det derfor er flest internasjonale som søker på disse studiene. Når prisen blir over 100 000 for å studere for internasjonale studenter, er det ikke mange som vil ha mulighet til det lenger, sier Rafael.
Hva ønsker du å jobbe med i framtiden?
–Jeg ønsker å jobbe i oljeselskapene men jeg ønsker å være en del av det grønne skiftet. I Norge tror jeg det er populært blant unge som går inn i bransjen å ville arbeide med fornybar energi. Mange selskaper investerer masse penger inn i det og det er derfor naturlig at vi tenker at det er der fremtiden er.
Prisutdeling fra studentene
Under OTD vil det også bli utgitt en pris som vil gå til den bedriften eller personen som har vært mest synlig eller gjort mest for studentene i inneværende år. Utvelgelsen gjøres av studentene selv og prisen deles ut foran 2000 fagpersoner under Energy Show. Prisen vil være et kunstverk, et signert trykk av den lokale Stavanger-kunstneren Kristoffer Ask Hansen, forteller Rafael til Ocean24.