Dolphin Drillings sjef for investorrelasjoner Ingolf Gillesdal forteller om enorm etterspørsel etter rigger på internasjonal basis. Han mener også regjeringens godkjenning av 19 nye olje- og gassprosjekter vil føre til oppgang i det norske riggmarkedet.
Ser en kraftig forbedring i det internasjonale riggmarkedet og gode utsikter i Norge:
Gillesdal forteller til Ocean24 at han på kort sikt ser flest muligheter innen det internasjonale riggmarkedet. Han tror likevel at markedet i Norge vil komme sterkt tilbake fra midten av 2024 og videre inn i 2025.
– Jeg har aldri sett så mange anbud og forespørsler som nå
Gillesdal forteller om stor oppgang i markedet drevet av økt etterspørsel fra nasjonale oljeselskaper.
– Markedet har forbedret seg kraftig det siste året. Internasjonalt ser vi en stadig økende interesse for rigger. Vi i Dolphin Drilling har nylig levert anbud på mange rigger og er i gang med prosessen rundt å levere flere, forteller han.
– I løpet av min femårsperiode i Dolphin Drilling har jeg aldri sett så mange anbud og forespørsler som nå. Etter en periode med et svakt marked mellom 2018 og 2022 ser vi nå en stor forbedring.
Spår høy etterspørsel i Norge fra 2024
Onsdag denne uken fikk 19 olje- og gassprosjekter på norsk sokkel grønt lys fra norske myndigheter. Prosjektene består av nye utbygginger og videreutvikling av eksisterende felt. De nye prosjektene vil stå for samlede investeringer på over 200 milliarder kroner.
Gillesdal forteller at riggmarkedet i Norge fremdeles er noe avventende. Han forventer likevel stor etterspørsel etter rigger utover neste år.
– De nye olje- og gassprosjektene vil føre til et stort behov for rigger på norsk sokkel fra midten av 2024 og utover.
– Utover i 2025 ser vi at behovet vil være stort og det vil trenges mer kapasitet innen det norske riggmarkedet. De fleste aktive riggene i Norge er på kontrakt til 2025. Vi har også åtte rigger som har forlatt norsk sektor i løpet av det siste året, blant annet til Namibia, Canada og Australia.
Utsolgt for dypvannsrigger
– Det snakkes også om at en eller to rigger er på vei ut nå. Det er fordi det er utsolgt for dypvannsrigger på verdensbasis. Dypvannsenhetene som er i Norge blir derfor sendt ut av landet, på anbud til sterkere markeder, forteller Gillesdal.
– Utfordringen er at der vi tidligere hadde over 30 rigger på tilbudssiden i Norge, er vi nå i nærheten av 10 aktive rigger. Nå får vi se om vi skal tilbake til mellom 15 og 20 rigger og hvordan vi skal hente disse riggene tilbake til Norge, sier Ingolf Gillesdal.