RES Fornybar Norge ønske å stille sterkt i Utsira Nord-auksjonen, og er nå i dialog med flere potensielle nye partnere i Siravind-konsortiet sammen med Zephyr. Samtidig antar de at konkurransen vil skje før sommeren nå etter regjeringen fikk godkjenning fra ESA.

Nylig ble det kjent at ESA har regjeringen har fått godkjenning fra ESA om støttemodellen for flytende havvind på Utsira Nord. I likhet med andre konsortier venter RES og Zephyr i Siravind nå på at den formelle konkurransen om Utsira Nord skal lyses ut.
– Etter at vi fikk indikasjoner på at det blir en reell utlysning, ønsker vi å stille med et robust partnerskap som kan utvikle og realisere prosjektet. Det blir en konkurranse der kvalitative kriterier står sentralt, og da gjelder det å være godt forberedt, sier Eli Wærum Rognerud, administrerende direktør i RES, til Ocean24.
Tidspunktet for utlysningen er fortsatt usikkert, men Rognerud regner med at det ikke vil drøye lenge etter at ESA nå har godkjent støttemodellen.
– Vi tror det skjer raskt – og at utlysningen kommer før sommeren, slik også energiministeren har antydet, sier hun.
– I dialog med flere potensielle aktører
Rognerud bekrefter at RES og Zephyr er i dialog med flere potensielle aktører.
– Vi kan ikke gå ut med navn nå, men ja – vi ser at det er interesse for det norske flytende havvindmarkedet. Samtidig har usikkerheten i markedet gjort at flere aktører har valgt å holde seg i bakgrunnen før betingelsene er helt klare. Det er helt naturlig, legger hun til.
Ifølge henne er det ikke avgjørende at en ny partner har erfaring med havvind.
– Det kan også være en utvikler som ønsker å posisjonere seg strategisk i det norske markedet, eller en finansiell investor som vil bidra til det grønne skiftet og investere i fornybarutvikling i et viktig energimarked i Europa, forklarer hun.
– Gunstig å være flere
RES har lang historikk fra utvikling av havvind, og var tidlig ute med prosjekter i Storbritannia. Blant annet var selskapet med på utviklingen av Lynn og Inner Dowsing som fikk konsesjon i 2003, og har siden den gang vært involvert i en rekke både bunnfaste og flytende prosjekter – inkludert Blyth Demonstrator og St Brieuc.
– Vi har både utviklet og levert construction- og asset management-tjenester i store prosjekter. Men vi eier ikke nødvendigvis anleggene selv – vi selger oss ofte ned før FID. Det er også noe av grunnen til at vi nå ser etter en partner. Det gir et mer komplett eierskapsteam i videre faser, sier Rognerud.
Zephyr, på sin side, har lang erfaring med vindkraft i Norge, og er i dag involvert i prosjekter både her og i Sverige.
– De har vært sentral i utviklingen av mange norske landvindprosjekter, og jobber nå også med havvind i Sverige. De har bred erfaring og kjenner godt til både regulatoriske forhold og markedet i Norge, sier hun.
Avslutningsvis understreker hun hvorfor det kan være lurt å få flere med på laget.
– Det å være flere aktører med komplementær erfaring kan være avgjørende for utviklingen av det som skal bli den første og største flytende, kommersielle havvindparken i Norge, avslutter Rognerud.