EFTAs overvåkingsorgan ESA har godkjent regjeringens støttemodell for flytende havvind i området Utsira Nord. Energidepartementet forbereder nå utlysningen, som vil skje så snart som mulig.

Godkjenningen fra ESA markerer et viktig steg videre for Norges satsing på flytende havvind. Støttemodellen som nå er godkjent vil bidra vesentlig til utvikling av denne teknologien i norske farvann.
– Jeg er glad for at ESA i dag har godkjent støttemodellen for flytende havvind i Utsira Nord. Støttemodellen som nå er godkjent vil bidra vesentlig til utviklingen av flytende havvind og jeg ser fram til å lyse ut konkurransen så snart som mulig, sier energiminister Terje Aasland.
To-trinns tildeling
I modellen som nå er godkjent, vil tildeling av prosjektområde og statsstøtte skje i to trinn med en modningsfase imellom. Tre prosjektområder vil bli tildelt i en konkurranse basert på objektive og ikke-diskriminerende, kvalitative kriterier.
Etter en modningsperiode på om lag to år vil aktørene som har blitt tildelt prosjektområde få mulighet til å delta i en auksjon om statsstøtte. Auksjonen vil bli lagt opp slik at én aktør kan få støtte til et prosjekt med kapasitet på 500 MW. Vinneren av auksjonen blir den aktøren som har behov for minst statsstøtte for å realisere sitt prosjekt.
Økonomisk ramme på 35 milliarder

Stortinget har satt den øvre finansielle rammen for statsstøtten til 35 milliarder kroner. Støtten vil bli gitt som investeringsstøtte.
Det er første gang en slik modell blir behandlet etter statsstøtteregelverket, og arbeidet har krevd betydelige ressurser.
– Jeg vil takke ESA for god dialog over tid. Arbeidet med modellen har medført nybrottsarbeid og har krevd betydelige ressurser fra både departementet og ESA, sier Aasland.
Utviklet i dialog med næringen
Utviklingen av støttemodellen har foregått i tett dialog med havvindnæringen. Regjeringen sendte notifiseringen til ESA tidligere i år, og har nå fått godkjenning til å gå videre med planene for havvindutbygging i Utsira Nord.
Utsira Nord ligger vest for Haugesund og er et av to områder regjeringen har åpnet for havvindutbygging på norsk sokkel. Det andre området er Sørlige Nordsjø II. Mens Sørlige Nordsjø II vil bestå av bunnfaste havvindinstallasjoner, vil Utsira Nord bli utviklet med flytende havvindteknologi på grunn av havdypet i området.