Aker Solutions har utviklet nye typer fundamenter for flytende havvind. Selskapet opplyser at løsningene er tilpasset både lokale og internasjonale verdikjeder, og at de kan være aktuelle i forbindelse med kommende prosjekter som Utsira Nord.

Under denne ukens WindEurope i København lanserte Aker Solutions tre nye fundamentdesign for flytende havvind. Til Ocean24 forklarer Christoffer Valstad, SVP – Floating Solutions & Foundations i Aker Solutions, at disse kan bidra til løsninger for blant annet Utsira Nord.
– De er basert på eksisterende teknologi vi har god kompetanse på, og som derfor er modne og velutviklede fra bunnen av. Det er også verifisert at de beveger seg som de skal, og de er tilpasset dagens turbinstørrelser, sier Valstad.
Han forklarer at fundamentdesignene er utviklet med tanke på serieproduksjon, noe som kan bidra til økt effektivitet og reduserte kostnader.
– Hovedfilosofien vår har vært å utvikle løsninger som egner seg for seriefabrikasjon, med lavest mulig kostnad og minimalt vedlikeholdsbehov. De skal jo stå offshore i 30 år, og da ønsker man minst mulig vedlikehold og driftskostnader, sier Valstad.

– Over 50 års erfaring med flytende prosjekter
Tidligere har Aker Solutions gjort mye arbeid innen skrogdesign for flytende olje- og gassinstallasjoner. Valstad peker på at deres lange erfaring innen offshoreindustrien har vært avgjørende i utviklingen av de nye fundamentene.
– Vi har jobbet med flytende prosjekter i over 50 år og brukt denne erfaringen til å utvikle konsepter tilpasset dagens marked, med turbiner på 15 MW. Vi har forsøkt å ta hensyn til både gode og dårlige erfaringer og stilt oss spørsmålet: Vil løsningene vi velger i dag kreve inspeksjon og vedlikehold? Dette har vi tatt høyde for i designprosessen, sier han.
Fundamentene er basert på et lukket og passivt ballastsystem.
– Det innebærer at det ikke er behov for vedlikehold, overvåking eller mekanisk drift når fundamentene er i bruk. Slike vurderinger har vi gjort for å sikre lave driftskostnader og minimalt behov for tilsyn, sier Valstad.
– Tilrettelagt for både lokal og global verdikjede

Én av fundamenttypene er i stål, mens de to andre er i betong – et bevisst valg for å kunne tilpasse seg både lokale og globale verdikjeder.
– Vi har ulike fagmiljøer hos oss innenfor stål og betong, og det har vært viktig å utvikle konsepter basert på begge teknologiene. De tilfører jo noe forskjellig, sier han.
Stålkonseptet er tilpasset skipsverft og kan fabrikeres ved verft over hele verden, og eventuelt sammenstilles lokalt om det er ønskelig.
– Du kan for eksempel prefabrikkere i Asia, bygge blokker der, og deretter gjøre lokal sammensetning i Norge eller Storbritannia – altså der du planlegger å installere turbinen offshore. Dette konseptet er derfor tilpasset en slik industri. Vi mener skipsbygging, eller «flat panel»-design, er en moden teknologi som passer godt til flytende fundamenter, forklarer Valstad.
– Aktuelt for prosjekter som Utsira Nord

De to betongkonseptene har en annen filosofi, og er mer rettet mot lokale verdikjeder.
– Det gir fleksibilitet: enten prosjektet er i Norge, Storbritannia eller USA, kan du sette opp en lokal produksjonsplass og bygge fundamentene der. Det gjør dem svært aktuelle for prosjekter som Utsira Nord. Det gir høy lokal verdiskaping og reduserer avhengigheten av globale verdikjeder, forklarer Valstad.
Han understreker at både stål- og betongkonseptene er basert på velutviklet teknologi og tilpasset serieproduksjon.

– For stålkonseptet har vi valgt en symmetrisk løsning som gjør det mulig å repetere både fabrikasjonselementer og design. Når det gjelder betongkonseptene, har vi fokusert på glidestøp, for å sikre at vi kan bruke en metode som lar deg støpe hele fundamentet i én operasjon. Dette bidrar til å holde produksjonstakten oppe og gir en effektiv byggeprosess. Vi har lagt stor vekt på å designe løsninger som er enkle å bygge og fabrikere, avslutter Valstad.