Norske Windport og danske Port Esbjerg har inngått en strategisk samarbeidsavtale for å akselerere havvindutviklingen i Nordsjøen. Partnerskapet gir Windport tilgang til dansk havvindekspertise samtidig som havnen posisjonerer seg for å bli utskipningshub for Sørlige Nordsjø II-prosjektet.

Windport, som ligger i Mandal i Agder, styrker nå sin posisjon innen havvind gjennom et nytt samarbeid med den danske havnen Port Esbjerg, som er ledende i Nordsjøen innen offshore vind.
Samarbeidet vil gi norske Windport tilgang til essensiell kunnskap og ekspertise fra et av Europas mest erfarne havvindmiljøer.
Lærer av dansk havvindsuksess
Port Esbjerg har flere tiårs erfaring med håndtering av store offshore-installasjoner og betjening av Europas havvind-leverandørkjede. Gjennom partnerskapet vil de dele operasjonell kunnskap, ingeniørinnsikt og logistikkløsninger med Windport.
— Port Esbjerg er anerkjent som en av de mest erfarne havvindportene globalt. Ved å lære fra deres erfaring kan vi bygge smartere fra starten, sier Turid Storhaug, administrerende direktør i Windport AS.
Windport har allerede utviklet 200.000 kvadratmeter havneareal, med potensial for å utvikle totalt 1 million kvadratmeter fordelt på tre fjordlokasjoner. Som Norges sørligste havn gir den direkte tilgang til Nordsjøen med gode navigasjonsmuligheter for store fartøy.
Satser på Sørlige Nordsjø II
Windport har satt seg et tydelig mål om å bli utskipningshavn for vindturbingeneratorer (WTG) til Sørlige Nordsjø II (SNII) havvindprosjektet, som blir det første storskala havvindprosjektet på norsk kontinentalsokkel.
De to havnene ligger cirka 260 kilometer fra hverandre, noe som betyr at fartøy kan seile mellom dem på omtrent én dag. Dette gir gode forutsetninger for logistikksamarbeid i Nordsjøbassenget.
— Windport har allerede bevist seg som en svært kapabel maritim hub med sterk infrastruktur og en klar visjon for offshore vind. De ligger allerede foran kurven, og vårt samarbeid handler om å frigjøre enda større potensial, sier Dennis Jul Pedersen, administrerende direktør i Port Esbjerg.
Strategisk plassering
Med Norges tidlige investering i flytende havvind bidrar også Windport med verdifull ekspertise tilbake til samarbeidet – og hjelper Port Esbjerg med å forberede seg på den voksende rollen flytende havvind vil spille i Europas energifremtid.
På LinkedIn uttrykker Turid Storhaug begeistring for samarbeidet: «Vi er så stolte og glade for å kunngjøre at Windport har slått seg sammen med Port Esbjerg innen offshore vind. Windports ambisjon er å bli en nøkkelhavn for offshore vind i Norge og Nordsjøen og ta en ledende rolle i energiomstillingen. Og vi kunne ikke tenkt oss en bedre partner å gjøre den reisen med enn Dennis Jul Pedersen og teamet i Esbjerg.»