Energidepartementet har nå avsluttet høringsrunden for konsesjonssøknaden til GoliatVIND, og det har kommet inn 31 innspill fra myndigheter, næringsliv, fiskeriorganisasjoner og miljøaktører.

Energidepartementet har nå avsluttet høringsrunden for konsesjonssøknaden til GoliatVIND, og det har kommet inn 31 innspill fra myndigheter, næringsliv, fiskeriorganisasjoner og miljøaktører. Mange er positive og peker på at prosjektet er viktig både for kraftsituasjonen i Nord-Norge og for teknologiutviklingen innen flytende havvind.
Hammerfest kommune, som er vertskap for nettilknytningen, har uttrykt støtte til prosjektet og oppfordrer til at det bygges, driftes og vedlikeholdes lokalt. Flere sentrale aktører, blant annet Statnett, Lucerna, ZERO, Forbundet Styrke og Norwegian Offshore Wind, peker på det økte kraftbehovet i regionen. De fremhever også viktigheten av demonstrasjonsprosjekter som GoliatVIND for å skape læring, teknologiutvikling, standardisering og kostnadsreduksjoner før større utbygginger.
Havforskningsinstituttet mener at konsesjonssøknaden er grundig gjennomført, og uttaler: «[Vi] anser miljøovervåkningsprogrammet som svært viktig. [Det] innebærer kartlegging, overvåkning og kunnskapsinnhenting på sjøfugl, sjøpattedyr og andre nøkkelarter i det marine økosystemet.»
– Status nå at vi har modnet prosjektet teknisk med supply chain. Vi har vært i dialog med leverandørindustrien og hentet inn tilbud på store leveransepakker, inkludert marin operasjon, turbin og selve flyteren. Nå behandler vi disse tilbudene og gjennomfører klarifikasjoner med leverandørene. Så prosjektet er teknisk modent, sier Gunnar Birkeland, CEO i Source Galileo Norge og GoliatVIND AS.
GoliatVIND er et samarbeid mellom Source Galileo, Odfjell Oceanwind, Kansai Electric Power og ENEOS Renewable Energy. Anlegget er planlagt bygget i 2028/2029, i forkant av større flytende havvindutbygginger i Norge. Erfaringene fra prosjektet vil komme hele den norske havvindsatsingen til gode.
Opplever at Energidepartementet prioriterer anlegget
– Å følge en slik praktisk konsesjonsbehandling har vært lærerikt både for oss og for departementet. Vi er det første prosjektet som søker havenergilovens unntaksregel for åpning av areal, så det fører til at det tar litt mer tid. Men departementet har vært rekordraske og viser at de prioriterer dette, sier Birkeland.
GoliatVIND mottok i fjor to milliarder kroner i støtte fra Enova, men midlene kan først benyttes etter investeringsbeslutningen, planlagt sent i 2026. Inntil da investerer selskapet på egen risiko, med solide investorer som er klare til å finansiere utviklingen frem til beslutningen. Finansieringsplanen er på plass, og banker har uttrykt positivitet til prosjektet.
For å kunne ta en endelig investeringsbeslutning, er det imidlertid nødvendig med et insentiv som gjør denne typen prosjekter lønnsomme.
– Som alle andre havvindprosjekter er vi avhengige av at det kommer et insentiv enten til oss eller til strømkjøperne for å sikre lønnsomhet. Aasland og de fra Stortinget har sagt at det skal komme en insentivordning for elektrifisering av olje og gass med havvind, men har ikke lyktes med det ennå. Så vi prøver å bidra med løsninger på hvordan vi kan få det til, avslutter Birkeland.