Norske leverandører til havvind hadde i 2024 en eksportvekst på nærmere 70 prosent sammenlignet med 2023. Dette gjør havvind til den næringen med høyest prosentvis vekst blant de prioriterte eksportsatsingene i Norge, viser den ferske Eksportmeldingen 2025.

Havvindleverandørene skiller seg markant ut blant de seks prioriterte eksportsatsingene i regjeringens eksportreform «Hele Norge eksporterer». Ifølge Eksportmeldingen 2025, som er utarbeidet av Menon Economics, har havvindleverandørene hatt en eksportvekst på 68 prosent fra 2023 til 2024.
Rapporten påpeker samtidig at leverandørnæringen til havvind kan være utfordrende å tallfeste siden mange av leverandørene også leverer varer og tjenester til andre næringer, særlig olje- og gassnæringen.
Eksportmeldingen peker likevel på at det er et betydelig potensial for norske leverandører i det voksende globale havvindmarkedet, hvor norsk kompetanse fra offshore olje og gass kan overføres til fornybar energiproduksjon til havs.
Utnytter kompetansen fra olje og gass
Veksten i havvindleverandørindustrien kommer samtidig som offshore leverandørnæringen til olje og gass også har sett en betydelig vekst på 20 prosent i 2024. Offshore leverandørnæringen har nå gjenvunnet eksportnivået fra før oljeprisfallet i 2014, med en eksport på 100 milliarder kroner.
Flere av de samme selskapene som leverer til offshore olje- og gassinstallasjoner har også etablert seg som leverandører til havvindprosjekter internasjonalt. Denne synergien mellom næringene har vært fremhevet som en viktig mulighet for norsk leverandørindustri i energiomstillingen.
Havnæringer dominerer norsk eksport
Eksportmeldingen viser videre at norske havnæringer fortsatt dominerer norsk eksport. Olje- og gassnæringen, maritim næring, offshore leverandører og sjømatnæringen eksporterte til sammen varer og tjenester for over 1666 milliarder kroner i 2024. Dette utgjør 67 prosent av Norges totale eksport.
Norges rolle som kyst- og havnasjon reflekteres tydelig i eksporttallene, med disse fire havbaserte næringene som de dominerende bidragsyterne til Norges eksportinntekter.
Handelspolitiske utfordringer
Den positive utviklingen skjer samtidig som den internasjonale handelssituasjonen er preget av økende usikkerhet. Eksportmeldingen belyser at nylige endringer i amerikansk handelspolitikk, med varslede og innførte tollsatser, kan påvirke norsk eksportrettet næringsliv.
Rapporten påpeker at Norge kan være sårbar dersom USA innfører økt toll på europeiske varer og EU svarer med beskyttelsestiltak som ikke omfatter Norge. Dette kan gi norske eksportbedrifter en konkurranseulempe i EUs marked, som er Norges viktigste handelspartner.
For eksportnæringer med globale verdikjeder, som havvindleverandørene, kan endringer i internasjonale handelsrammer få betydning for konkurranseevnen.
Vestlandet leder an
Eksportmeldingen viser også at Vestlandet fortsetter å være sentrum for norsk eksport. Vestlandsfylkene Vestland, Rogaland og Møre og Romsdal sto for omkring 40 prosent av norsk eksport utenom olje og gass i 2024.
Mens havvindleverandørene fortsetter sin sterke vekst, bekrefter Eksportmeldingen 2025 at Norge er på vei mot regjeringens mål om 50 prosent økning i eksport utenom olje og gass innen 2030. For å nå dette målet må den årlige veksten i fastlandseksport ligge på over 5 prosent.
Med 4,4 prosent vekst i 2024 og en samlet vekst på 11 prosent siden 2022, ligger Norge foreløpig omtrent på vekstbanen som kreves for å nå målet innen 2030.